– Det viktiga är att hjälpa bävrarna så att det kan ta sig igenom vattensystemet, säger Rikard Fredriksson, ekolog på Norrköpings kommun.
Han har under den senaste tiden kontaktats av många Norrköpingsbor som engagerat sig i de två bävrarnas öde i Strömmen.
– Det är klart att också vi bryr oss om bävrarna, men då snarare populationen än enstaka individer. Det är en självklarhet att vi ska hjälpa dem om de är i uppenbar nöd eller förstör saker av ekonomiska värden, förklarar Rikard Fredriksson.
Just nu planeras för ett projekt som ska göra det möjligt för olika djurarter att ta sig förbi damluckorna i hela Motala ström. Förhoppningen är att det arbetet ska kunna starta nästa år.
Bäverpopulationen ökar stadigt och det krävs därför bättre system för att de och andra djur ska kunna röra sig fritt i hela vattensystemet. Men att underlätta för bävrarna att bosätta sig i Strömmen ser inte Rikard Fredriksson som ett alternativ.
Läsare som hört av sig har föreslagit en bäverdamm i Strömmen. Är inte det en god idé?
– Nej, absolut inte. Då måste vi ta av en budget som vi inte har. Bävern är inte heller en hotad art. Det finns inget vettigt i det, säger Rikard Fredriksson.
Det senaste tecknet på att bävrarna väcker engagemang är att någon placerat en stege i Hästskodammen som den ena bävern troligtvis använt för att ta sig vidare till andra sidan av dammluckorna.