Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Viktigt att arbetsgivaren tar ansvar för arbetsmiljön"

Karin Tiderman och Urban Persson är gifta och har jobbat hemifrån i princip heltid sen den 13 mars i fjol. Karin ser positivt på ett mer flexibelt arbetssätt även efter corona. "Men arbetsmiljöfrågan är viktig att se över", säger hon.

"Det har fungerat förvånansvärt bra", säger Urban Persson som nu jobbat hemifrån i ett år. Hans fru Karin Tiderman som jobbar på samma arbetsplats sitter i rummet bredvid.

"Det har fungerat förvånansvärt bra", säger Urban Persson som nu jobbat hemifrån i ett år. Hans fru Karin Tiderman som jobbar på samma arbetsplats sitter i rummet bredvid.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-03-14 16:00

I torsdags gick Moderaterna ut med ett förslag om att kommunen borde bli en mer flexibel arbetsgivare och låta den personal som kan och vill jobba mera hemifrån. Vi har träffat ett par med ett års erfarenhet av hemarbete. Båda är anställda på SMHI, Urban som systemutvecklare och Karin som hydrolog, där personalen uppmanats att jobba hemifrån så mycket som möjligt sen coronautbrottet. 

Över lag tycker de att hemarbetet har fungerat bra.

– Det som är bra är att när man ska göra ett jobb så kan man göra det utan att blir störd. Men jag saknar mer och mer att inte möta mina kollegor, både socialt och yrkesmässigt, säger Karin.

Det är de korta avstämningarna i korridoren eller fikarummet som hon tycker att man förlorar, och även om möten via nätet funkar bra ger det inte riktigt samma driv framåt.

– Det blir inte samma spontana utbyte av tankar och idéer.

En fördel med hemarbetet är förstås att slippa resorna, men eftersom de tidigare cyklade till jobbet går de nu miste om den naturliga motionen.

– Jag har märkt att om jag inte aktivt bestämmer mig för att gå en promenad så rör jag mig nästan ingenting, säger Karin.

– Men det är naturligtvis en fördel för de som bor flera mil från sitt jobb och måste åka bil, då blir hemarbete en miljövinst också, säger Urban.

En annan viktig aspekt att väga in är arbetsmiljön på sitt hemmakontor. Det första halvåret studerade även deras två gymnasieungdomar hemifrån och de fick sitta trångt och improviserat. Karin fick till slut inflammation i både axlar och armbågar av att inte ha en ergonomisk arbetsplats. Nu har både Karin och Urban investerat i ett höj- och sänkbart skrivbord. Karin menar att arbetsmiljön är något som måste ses över om en arbetsgivare öppnar upp för mer hemarbete.

– Det är jätteviktig att arbetsgivaren tar ett ansvar för arbetsmiljön även vid hemarbete, även om det är valfritt.

– Man måste se över vem som är ansvarig för vad. Om arbetsmiljön är bra så kan jag tänka mig att jobba cirka två dagar veckan hemifrån, säger Karin.

Om arbetet kan organiseras på ett bra sätt både för de som väljer att vara på jobbet och de som sitter hemma tror hon att det är positivt. 

– Det är viktigt att valmöjligheten finns för alla är olika, vi har olika arbeten och olika behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!