Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Viktigt alla är med - inte bara tjejerna"

- Vi vill skapa en motbild till de budskap som riktas till ungdomar idag via media.
Det säger två av de ansvariga för projektet Flicka, som i dag arrangerar en mässa för ungdomar i Värmekyrkan.

Lokalt arbete. Flera olika lokala projekt kommer att dra igång efter Flickas besök i Norrköping, säger Lotta Borg, som arbetar vid socialkontoret i Norrköping.

Lokalt arbete. Flera olika lokala projekt kommer att dra igång efter Flickas besök i Norrköping, säger Lotta Borg, som arbetar vid socialkontoret i Norrköping.

Foto:

Norrköping2004-10-01 06:00
Vi lever i ett samhälle som blir allt mer präglat av utseendefixering, kommersialisering och sexualisering. Därför startade Flickaprojektet, ett försök att försöka få igång en diskussion om unga flickors självbild. Bakom projektet står Socialdepartementet och socialminister Berit Andnor. Flera olika organisationer deltar under Flickas turné i 25 städer i landet.
- Vi vill få ungdomar att se lite mer kritiskt på de budskap som sprids via media. Vi vill också skapa en dialog med marknadskrafterna, såsom annonsörer och reklambyråer, säger Anders Edlund, en av de ansvariga för Flickaprojektet.
- Flicka vill vara en injektion, ett startskott för en diskussion som sedan fortsätter på det lokala planet, säger Svea Christina Fröjd, också ansvarig för projektet.

Ungdomsmässa
I Norrköping är det mässa i Värmekyrkan i dag när Flicka kommer till stan. 1 500 elever på stadens mellan- och högstadieskolor kommer att besöka mässan. Både tjejer och killar.
- Det är viktigt att alla är med, inte bara tjejerna. För det är bara tillsammans som vi kan förändra. Men allt på mässan är speglat ur flickornas perspektiv, säger Anders Edlund.
Han berättar att när han besökte Eskilstuna häromdagen kom några flickor fram till honom och var oerhört glada för att de fick besöka mässan.
- De berättade att detta var första gången som de överhuvudtaget diskuterat sådant som könsroller med sina klasskamrater.

Musik och teater
Det blir teater, musikunderhållning, men också deltagande av lokala aktörer, såsom Rädda Barnen, Röda Korsets ungdomsförbund och representanter från kommunen.
- Mässan är också ett startskott för flera kommande projekt i Norrköping, där olika organisationer kommer att samarbeta, säger Lotta Borg, som själv arbetar på socialkontoret och är kommunens ansvariga i det här arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om