Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vikmång tog jobb i omsorgen – för en dag

Han har varit med och fattat beslut om nedskärningar inom demensvården. Förra veckan fick politikern Olle Vikmång (S) själv känna på hur det är att arbeta inom äldreomsorgen. En givande dag menar han.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Olle Vikmång (S) testade på att arbeta som undersköterska för en dag. En givande dag som väckte många tankar menar han.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Olle Vikmång (S) testade på att arbeta som undersköterska för en dag. En givande dag som väckte många tankar menar han.

Foto: Hanna Petersson

Norrköping2020-02-17 16:00

Vård- och omsorgsnämndens ordförande testade på livet som undersköterska – för en dag.

I samband med beslutet att spara in 42 miljoner kronor inom demensvården blev Olle Vikmång inbjuden att göra ett eller flera arbetspass på kommunens äldreboenden och få se undersköterskornas verklighet med egna ögon.

I torsdags var han på plats på äldreboendet Silverringen 56 i Navestad och gick med under ett arbetspass. 

– Det som tidigare mest har varit ord och föredragningar har man nu sett och upplevt i verkligheten. Det väckte många tankar, säger Vikmång.

Det svåraste tyckte han var att hantera själva integritetsaspekten, att bara kliva in i en annan människas hem.

– Många boende är i en väldigt utsatt position och det kommer in medarbetare i väldigt intima situationer. Man kan fråga sig vilken rätt man har att vara där i deras hem? Samtidigt är de beroende av vårdpersonalen. Det är något medarbetarna måste hantera varje dag och jag slogs av vilken professionalism de visar och på vilket fantastiskt sätt de möter de äldre, säger Vikmång.

Det blev även en del samtal kring besparingarna och hur det kan påverka undersköterskornas vardag.

– Det är klart att medarbetarna vittnar för en oro för hur det ska bli nu framöver med mindre resurser, men jag tycker också att jag hade ett väldigt bra resonemang med chefen och med medarbetarna om att det gäller att hitta andra sätt att arbeta på. Att planera vissa moment på ett annat sätt. 

Just nu pågår även ett arbete inom vård- och omsorgskontoret att se över arbetssituationen för undersköterskor.

Det handlar om en ökad specialisering inom verksamheterna och att frigöra tid så att undersköterskorna kan syssla med det de är proffs, nämligen att ta hand om de äldre.

– Det kan både vara att skala bort vissa saker, men också se om vi kan ha andra yrkeskategorier som gör vissa saker, som städning, hantera måltider, flyttstäd, fylla på förråd och hantera bilar i verksamheten. I dag har vi undersköterskor som lämnar bilar på service, sitter i köer på däckverkstäder och tvättar bilar. Det finns ingen anledning att de ska göra det, säger Vikmång.

Vård- och omsorgsnämnden fick en första information kring detta i förra veckan och i april ska kontoret återkomma med mer konkreta förslag på åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!