Nu vill Socialdemokraterna i Norrköping alltså stoppa LOV i hemtjänsten. Det är en del av det valprogram de tagit fram inför valet.
– När vi införde LOV så var syftet att vi ville genomföra en valfrihetsreform, som ökar valfriheten för de äldre i Norrköping, att själv kunna välja hemtjänstutförare. När vi tittar nu så är den faktiska valfriheten väldigt begränsad, vi har inga andra utförare än kommunen ute i våra ytterkommundelar. Det är bara i innerstan som vi har privata utförare över huvud taget, säger Olle Vikmång.
– Vi kan också konstatera att vi har väldigt få utförare vid sidan av kommunen, och att vi under den här perioden har fått stänga av två stycken utförare, den ena utifrån att man inte klarade av sin egen ekonomi och den andra utifrån att vi upptäckte, som vi såg det, uppenbara fusk med regelverket.
– Mot den bakgrunden tycker vi inte att LOV är en bra modell. Vi ser fortfarande att privata alternativ och privat verksamhet kan vara positivt, men LOV är ingen bra modell för det – därför vill vi avskaffa LOV, säger Olle Vikmång.
Han är öppen för att istället upphandla verksamhet, och säger att man som kommun då får helt andra möjligheter att ställa krav, att man får en helt annan kontroll med upphandling än med LOV.
LOV var en viktig fråga för KD när Kvartetten kom till efter valet 2014. Hur går det nu i samarbetet om Kvartetten fortsätter efter valet?
– Vi är fyra enskilda partier som framför allt går till val som fyra partier och söker mandat för vår respektive politik, säger Olle Vikmång.
När väljarna sedan sagt sitt blir det nya förhandlingar och diskussioner. Vikmång menar att det är fler som ser bristerna i hur det blivit med LOV i Norrköping, att det inte har blivit någon valfrihet att tala om, om det är det man vill uppnå, på landsbygden. Sedan kan lösningarna se lite olika ut, säger han.
Socialdemokraterna nationellt är motståndare till LOV. I Norrköping är Socialdemokraternas ställningstagande en kombination av det och att man sett hur det gått lokalt. Vikmång är inte emot privata utförare, tvärtom tror han att det är bra både för brukare och personal att kunna välja mellan olika utförare och arbetsgivare, att det är bra för verksamhet och kvalitet. Det är LOV-modellen han inte gillar:
– För mig bygger LOV på en valfrihet för företag att etablera sig snarare än för brukaren att välja utförare, eller kommunen att åstadkomma en så bra verksamhet som möjligt, säger Olle Vikmång.
Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) menar att det var en viktig reform för valfrihet som KD drev igenom i Kvartetten-samarbetet efter valet 2014. För henne är det inte i första hand LOV-modellen som är viktig, utan just valfriheten.
– För oss kristdemokrater är det otroligt viktigt att det finns valfrihet, hur den än utformas, men en valfrihet för äldre, säger Eva-Britt Sjöberg.
Man ska kunna ha fler alternativ än kommunen att välja på, det är positivt både för den enskilde och personalen, menar hon. Konkurrens utvecklar verksamhet.
– Ska det vara någon annan form än LOV är det ändå valfriheten vi vill värna, att det finns ett val att göra. Om vi kan hitta andra delar som gör att vi kan få valfrihet över hela kommunen så är inte vi främmande för det, säger Sjöberg.