Folkbladet har granskat bränsleförbrukningen i de drygt 200 bilar som används i vård- och omsorgskontorets verksamheter. Det visade sig att andelen förnybart bränsle som tankas i bilarna har minskat från 27 till 20 procent.
– Det är rent ut sagt pinsamt och ett misslyckande såklart, säger Olle Vikmång som konstaterar att det finns flera orsaker till minskningen.
– Det går att förklara, men jag tycker inte att vi kan försvara att det ser ut som det gör.
En av orsakerna sägs vara att förnybart bränsle inte finns att tanka på de mackar i ytterområdena som kommunen har avtal med. Varför ställer ni inte krav på att förnybart bränsle ska finnas när ni upphandlar drivmedelsleverantörer?
– Vi ställer krav på bränslen, samtidigt kan det ske förändringar under avtalstidens gång som är svåra att styra. Jag vet inte på vilken nivå vi ställer krav eller på vilken detaljnivå vi kan ställa krav heller.
Det är ingen fråga ni har behandlat i kommunstyrelsen?
– Inte under den tid jag har varit ordförande i alla fall.
Du ser inte anledning att ni tar beslut i kommunstyrelsen om vad som ska gälla i upphandlingarna?
– Det gör vi. Vi har en upphandlingsriktlinje som sätter ramverket för vad som ska gälla. Sedan fattar vi inte beslut om detaljerna i varje enskild upphandling.
Olle Vikmång har själv tidigare varit ordförande i vård- och omsorgsnämnden, vars nuvarande målsättning är 80 procent förnybart bränsle.
– Egentligen är målsättningen att vi ska ligga på 100 procent. Att vi ser att vi bara använder 20 procent förnybart, och en av förklaringarna är att det inte finns förnybart att tanka på de ställen där vi måste tanka – det är klart att det måste leda till en konsekvens. I så fall måste vi titta på hur vi formulerar upphandlingar, eller vad vi har för rutin att tanka våra fordon, säger Olle Vikmång och fortsätter:
– Det är klart att det går att lösa. Men då måste vi ha fokus på att lösa problemet. Där kan jag ärligt säga att det kanske inte har stått högst upp på prioriteringen, just vad gäller fordonen inom vård och omsorg.
Han vill inte lägga ansvaret för vilket bränsle som tankas på personalen i hemtjänsten.
– Om du måste tanka på vägen från en hemtjänsttagare till en annan, så ska du inte behöva ägna en massa tid åt att åka runt och leta efter den rätta macken med det rätta bränslet.