Florian Aranda, gruppledare för Sverigedemokraterna, är den som 2019 skrev motionen som tar upp vilka attribut som ska få finnas på bild i kommunens informationsmaterial. Motionen hade föregåtts av en intensiv slöjdebatt initierad av Moderaterna. Då var det Sophia Jarl (M), oppositionsråd, som ansåg att kvinnor och barn med slöja inte ska visas i kommunens informationsmaterial. Florian Aranda tar det ett steg längre och vill att "endast attribut som överensstämmer med svenska värderingar eller att de inte är så kontroversiella att de kan väcka motstridiga känslor hos kommuninvånarna ska finnas på bilder i Norrköpings kommuns kommunikationsmaterial". Vidare ska det som visas ha sin grund i kristen tradition, västerländsk humanism och de mänskliga fri- och rättigheterna.
Vilka attribut är det du syftar på i motionen?
– Det är ingen enskild sak utan beror på situationen. För 20 år sen var inte slöjan kontroversiell, men sen blev den det. Det behöver inte vara kläder, det kan vara vad som helst. Men det som ska synas i kommunikationsbilder ska vara något som kan accepteras av alla, och inte skapar spänningar mellan olika grupper, det är det jag är ute efter, säger Florian Aranda.
Ser du inget problem med gränsdragningen, vad människor uppfattar som stötande?
– Det är det som ska diskuteras. Som den debatten vi hade om slöjan. För vissa representerar den kvinnoförtryck.
Men de som bär slöja av fri vilja, ska inte de få synas?
– Inte i Norrköping, det bör man undvika, om det inte finns en särskild anledning till det.
Utöver slöjor tycker Florian Aranda heller inte att bomberjackor ska visas på kommunens bilder, eftersom de kan ses som ett högerextremistiskt attribut.
Kvartetten anser dock att motionen ska avslås och skriver att "Norrköpings kommuns kommunikation med allmänheten ska vara öppen, tillåtande och fri från censur".
– Vi tror att det är fullständigt orimligt att göra den typen av bedömningar. Vem ska avgöra vad som är svenska värderingar och vad som väcker motstridiga känslor? Det är ett helt ogörligt uppdrag som vi inte tror att någon kan klara ut. Subjektiva uppfattningar kan inte vara styrande för vilka som får synas i informationsmaterial, säger Olle Vikmång.
Beslut tas i kommunstyrelsen på måndag och slutligen i kommunfullmäktige.