Olle Vikmång är Norrköpings kommuns högste politiker sedan december 2020. Då tog han över ordförandeposten i kommunstyrelsen efter partikollegan Lars Stjernkvist.
När Folkbladet söker Olle Vikmång för en intervju om klimatfrågan svarar han först varken på telefon eller mejl. Det krävs flera påstötningar innan han till slut, efter drygt en vecka, svarar på intervjuförfrågan.
– När du började höra av dig var det i slutet av semestern, och som jag skrev till dig i går hänvisade jag i första hand till Karin Jonsson som är politiskt ansvarig i frågan. Det finns inga andra orsaker, säger Olle Vikmång.
Har inte du som kommunens högste politiker en skyldighet att vara nåbar och svara på frågor även under semestern?
– Jo, absolut, det har jag. Men nu sitter vi här.
Du hänvisade först till Karin Jonsson (C). Varför ville du själv inte svara på frågor om klimatfrågan?
– Det handlar inte om att jag inte vill svara på frågor om klimatfrågan. Vi har olika ansvarsområden i kommunledningen, och då tycker jag i första hand att den som är politiskt ansvarig för ett område ska svara på frågor. Är det så, som i det här fallet, att ni redan hade Karins uttalanden och ville ha även mina så ställer jag självklart upp på det.
Anser du att klimatsituationen är alarmerande?
– Det korta svaret är ja. Jag skulle säga att klimatfrågan är vår tids största ödesfråga, som vi har att hantera globalt – och lokalt.
Olle Vikmång ser samtidigt inte klimatet som den viktigaste frågan på lokal nivå.
– Tittar vi specifikt på Norrköpingspolitiken skulle jag säga att det är skolan. Men lyfter man blicken till ett globalt perspektiv så är det absolut klimatfrågan som är den viktigaste frågan. Det handlar om på vilka nivåer de olika verktygen finns för att komma med lösningar på olika problem. Vi sitter inte på alla lösningar på de globala klimatfrågorna här i Norrköping.
Under sommaren har det bland annat rapporterats om stora översvämningar i Europa och värmerekord i olika delar av världen.
– Jag skulle säga att det är otvetydigt så att forskningen faktiskt slår fast att mänsklig påverkan har lett till temperaturhöjningarna, som i sin tur leder till den här typen av extremväder med översvämningar och extrem hetta, säger Olle Vikmång.
– Jag blir beklämd när jag ser en efterföljande debatt där man börjar ifrågasätta riktigheten i att det faktiskt är en klimatförändring som beror på mänsklig påverkan och CO2-utsläpp.
Gör Norrköpings kommun tillräckligt för att minska utsläppen av växthusgaser?
– Vi skulle säkert kunna göra mer, men jag skulle hävda att vi gör mycket och att vi har ambitiösa målsättningar.
Enligt Olle Vikmång handlar det dels om vad kommunen kan göra i sin egen verksamhet, dels vad kommunen kan göra som samhällsaktör tillsammans med andra. Han nämner även det kommunala planmonopolet, det vill säga att kommunen har rätt att bestämma över markanvändningen.
– Just nu har vi många aktörer som tittar på Norrköping för vindkraftsetablering. Där tycker jag att det är ett misslyckande för Norrköpings kommun att vi i dag inte har någon egentlig vindkraftsproduktion i Norrköping, trots att vi har ett antal områden som vi själva pekat ut som lämpliga.
Att inga vindkraftsparker har byggts beror på att satsningarna har stoppats av länsstyrelsen och i andra rättsliga instanser. Olle Vikmång hoppas att de första vindkraftverken i kommunen byggs under nästa mandatperiod.
– Ska vi klara klimatomställningen och få till en förnybar elproduktion, och ska vi klara av att elektrifiera både hela transportsektorn och stora delar av annan industri, då måste vi få till mer förnybar elproduktion. Och då är vindkraften ett sådant alternativ som måste till. Vi har inte råd att välja bort ett energislag.
Enligt kommunens energiplan ska Norrköping vara fossilfritt 2030. Energiplanen gäller för hela det geografiska området Norrköpings kommun. Trots det har kommunen valt att fokusera på att uppnå målet inom sin egen organisation.
Innebär inte det att ni har sänkt ambitionsnivån jämfört med energiplanen som antogs 2009?
– Nej, det skulle jag inte säga, för den gäller fortfarande. Hade det varit så att vi inte arbetat över huvud taget med saker som ligger utanför vårt eget, då hade jag gett dig rätt. Men vi arbetar fortfarande i det bredare perspektivet också för att underlätta och främja fossilfritt i övriga kommunen.
Olle Vikmång är tveksam till att målet om ett fossilfritt Norrköping nås till 2030.
– Däremot tror jag att vi kommer att ha nått väldigt, väldigt långt.
Norrköping har pekats ut som ett av de områden i Sverige som har störst översvämningsrisk. Tycker du att ni gör tillräckligt för att anpassa samhället till översvämningsrisken?
– Jag skulle säga att vi gör det. Vi tar hänsyn till det när vi planerar staden framåt, säger Olle Vikmång som menar att kommunen tänker till kring dagvattenhantering och högre flöden när nya områden byggs.
– Det här är ett arbete som är långsiktigt. Vi har inte kunnat göra allting på en gång, utan man får ta det successivt i samband med andra förändringar och investeringar i kommunen. Men jag skulle ändå vilja framhålla att vi ligger långt fram när det gäller klimatanpassningar.
Vad skulle du säga är det mest akuta hotet?
– Stora nederbördsmängder kanske jag skulle säga är det mest akuta att komma till rätta med först. Det är också det som är svårast att styra. Havsnivåhöjning på sikt är absolut ett hot, men det är väldigt långa processer som man också har längre tid på sig att möta.
Den 9 augusti släppte FN:s klimatpanel IPCC en ny klimatrapport. Olle Vikmång ser rapporten som ett kvitto på att läget är alarmerande och att utvecklingen går åt fel håll.
– Det jag hoppas på är att den nya rapporten också kan leda till mer ingripande förändringar vad gäller lagstiftning och styrmedel på internationell nivå, för det tror jag krävs.
Ser du även behov av kraftfullare åtgärder på kommunal nivå?
– Inte direkt med anledning av den här rapporten. Jag tycker att vi gör mycket, och vi har ett väldigt klart fokus på att minska vår energianvändning. Men jag hoppas att vi åtminstone kan nå en konsensus kring att den situation vi har nu är mänskligt påverkad, och att vi också har ett ansvar att göra vad vi kan för att komma till rätta med den.