Vikbolandets framtid på pränt
Den nya heltäckande turistbroschyren om Vikbolandet är snart klar för tryckning. Det berättade ansvarige Hans Wärn vid Framtid Vikbolandets årsmöte i Kättinge, där klubblokalen blev fullsatt med cirka 65 närvarande personer.
Niclas Nordqvist, till vänster, och Ralf Hägg är två vikbolänningar som satsar på turister. Niclas har redan ett 20-tal bussresor inbokade till sin strutsfarm och gårdsbutik i sommar och Ralf Hägg är just klar med ombyggnad av en gammelstuga till modernt lantgårdsboende. FOTO: CURT ANDERSSON
Foto:
- Och så snart broschyren är klar och tryckt kommer vi att distribuera den till turistbyråerna i Norrköping, Nyköpingsbro, Sillekrog och andra platser runt om Norrköping.
- Därefter startar vi arbetet med ett nytt samordnat turistprojekt, med bland annat cykel- och ridvägar på Vikbolandet, bemannad turistinformation med omhändertagande och service till bil- och bussturister, men det här projektet blir inte klart förrän till nästa sommar.
På plats vid årsmötet fanns förstås Framtid Vikbolandets nyanställda projektledare Susanne Norell, som redan kommit igång med aktiviteter, bland annat en träff den 13 april med lokala livsmedelsproducenter, med förhoppningen att öka den lokala förädlingen av deras produkter och därmed få bättre ekonomi på verksamheten. Marknadsundersökning och samordnad marknadsföring står också på programmet.
Bussar på gång
- Här kan jag nämna att Vånga gårdsbutik och strutsfarm i Häradshammar redan har ett 20-tal bussresor med turister inbokade i april-maj, så man ser att det går att locka hit besökare, bara man har något tillräckligt attraktivt att erbjuda.
Och den 18 april träffas lokala konsthantverkare för en kvalitetsdiskussion angående hantverket men även hur man rätt ska förpacka produkterna.
- Vi har även utökat styrelsen från sju till 11 personer, för att få en ännu bättre spridning på ledamöterna över hela Vikbolandet, säger Curt Andersson. Och dessutom få fram idéer från olika håll, som Susanne Norell sedan kan ta hand om.
- Och politikerna i Vikbolandsberedningen kommer också att informera mer om politiska frågor och delta i lokala aktivitetsgrupper föratt öka intresset för och kunskapen om hur man politiskt kan påverka utvecklingen på Vikbolandet.
Naturgasledning?
Några aktuella frågor just nu?
- Vi tittar faktiskt på möjligheterna att få den naturgasledning som nu dras av Sydkraft från södra Sverige och upp till Oxelösund, att gå över Vikbolandet. Om vi tror att vi kan ha nytta av naturgasledningen, kommer vi att försöka få Sydkraft att välja sträckan över Vikbolandet och det här ska vi undersöka nu.
- Dessutom är det så att Norrköpings kommun beslutat bygga om alla sina värmepannor från oljeeldning till biobränslen och här ska vi undersöka om vi kan få en panncentral i Östra Husby, som kan eldas med biobränslen i form av havre och flis från Vikbolandet och drivas av de lokala producenterna. Ombyggnader ska också ske av kommunens fastigheter i Kättinge och Kuddby.
Bygden ökar mest
- En annan intressant sak, säger Curt Andersson, är att det är landsbygden som, relativt sett, ökar befolkningen mest just nu i Norrköpings kommun.
- Bra boendemiljöer, bra uppväxtvillkor för barnen och bra skolor lockar allt fler att flytta från storstäderna till områden som ligger på behagligt pendlingsavstånd till storstadens utbud.
Här är nya styrelsen i Framtid Vikbolandet: Omvalda blev Bo Axelsson, Niclas Nordqvist, Jan-Erik Persson, Curt Andersson och Lars-Olof Johansson samt nyval av Anita Jonsson, Margaretha Borg, Sven-Åke Andersson, Peter Nydahl, Rune Johnsson och Ann-Louise Israelsson.