Vigsel? Först en prep-kurs...
NORRKÖPINGVarje år skiljer sig över 20.000 par i Sverige. Det vill Svenska kyrkan ändra på genom en ny, förebyggande metod.- Så länge kyrkan viger par, så bör den också ta ansvar för relationerna, säger Birgit Ahlgren, föreståndare för Kyrkornas byrå för familjerådgivning och psykoterapi i Linköping.
Birgit Ahlgren arbetar med par både i förebyggande syfte och i krissituationer. Här står hon utanför sin arbetsplats på Stadsmissionen i Linköping. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Flera par träffas i grupp. Då samtalar man om sina erfarenheter och om hur man arbetar med sina relationer. Samtal om djup smärta är däremot något som brukar tillhöra en terapeutisk rådgivning, berättar Birgit Ahlgren.
Prep är en förkortning av Prevention Relationship Enhancement Program. Idén kommer ursprungligen från USA. Den form som når Sverige importeras dock från Norge, och är därför mer anpassad till den skandinaviska kulturen.
<b>Viss erfarenhet</b>
I Norrköping och Linköping finns ännu inga färdiga former för en eventuell prep-kurs, även om tankarna på en sådan finns. Det förebyggande arbetet med parrelationer finns redan, men i en mer terapeutisk form.
Birgit Ahlgren har dock viss erfarenhet av gruppsamtal som liknar prep-kurserna. Vid ett tillfälle fick kontakt med några par som träffats på BB. De träffades sedan i grupp och samtalade om hur parrelationen och kärleken fungerade när de fått barn.
- Det är nu nästan 50 år sedan Kyrkans familjerådgivningsbyrå föddes. Redan då fanns tanken om ett förebyggande arbete som skulle sättas in innan kriserna hann komma, berättar Birgit Ahlgren.
Svenska kyrkan driver sammanlagt 34 familjerådgivningsbyråer i Sverige. En av dessa är Kyrkornas byrå för familjerådgivning och psykoterapi, och finns i Linköping.
- Kyrkan har en diakonal uppgift. Det innebär att den ska vara ett redskap vid kriser, säger Birgit Ahlgren.
I sitt arbete träffar Birgit Ahlgren oftast par som hamnat i kris, men inte vill ge upp relationen. Hon ger också föreläsningar i temat relationer. Terapeuterna som arbetar på Familjerådgivningsbyrån har en lång utbildning. Där ingår bland annat psykoterapiutbildning och utbildning i familjeterapi. Utbildningen pågår dessutom hela tiden i form av fortbildningar och handledning.
- Vi går också i egen terapi. För att vara bra terapeuter bör vi reflektera över oss själva som människor, säger Birgit Ahlgren.
Kyrkans familjerådgivning är unik på det sättet att man inte för journaler. Man får alltså vara helt anonym.
- För många känns det väldigt tryggt, säger Birgit Ahlgren.
Hon menar vidare att det inte är lätt för någon att leva tillsammans som par i dagens samhälle. Krav väller fram överallt, från arbetet, barnen, vardagslivet och det sociala umgänget.
<b>Inte bara kristna</b>
De flesta som söker hjälp på familjerådgivningsbyrån har ingen kristen bakgrund. Inte heller familjeterapeuterna behöver vara kristna. Dock krävs att de själva ska ha reflekterat över tros- och livsåskådningsfrågor.
- Vid kriser finns existentiella frågor alltid med. Man funderar på meningen med livet. För en del betyder det tankar om Gud, för andra något annat, säger Birgit Ahlgren.
Birgit Ahlgren tycker att alla par skulle må bra av att gå i förebyggande familjeterapi. Får man hjälp med att lära känna och förstå sig själv och sitt liv, förstår man lättare sin partner. Ett vanligt problem i parrelationer är svårigheten att kommunicera med varandra. Någon kan känna sig kränkt av någon orsak som partnern inte har någon aning om.
- Det är viktigt att verkligen försöka förklara för varandra vad man menar och hur man känner, och inte förvänta sig att ens partner förstår ändå, säger Birgit Ahlgren.
Samtalen i terapin rör sig också ofta runt sexualiteten och skillnaderna mellan förälskelse och livslång kärlek. Den senare måste man arbeta med. Den är något annat än en förälskelse.
<b> Stort behov</b>
Birgit Ahlgren har arbetat på Kyrkornas byrå för familjerådgivning och psykoterapi i nio år. Byrån går under statsmissionen, som i sin tur ägs av alla kyrkor i Linköping utom pingstkyrkan. Kostnaden per besök ligger på 100 kronor.
Det finns fyra familjeterapeuter på byrån. Det är dock bara Birgit Ahlgren som arbetar både i Linköping och Norrköping. Men det förekommer också att par från Norrköping åker till Linköping för att få rådgivning. I Norrköping är det bara Svenska kyrkan som deltar i samarbetet. Avtalet har funnits i tre år, och förnyas första september. Då kommer ytterligare en terapeut från Kyrkornas byrå för familjerådgivning och psykoterapi att ta emot par i Norrköping.
<b>Finns i Norrköping</b>
- Vi har på försök byggt upp en verksamhet i Norrköping, men vi annonserade inte ut den. I höst kommer vi att dela ut broschyrer och tala om att vi finns, säger Birgit Ahlgren.
Hon upplever att det finns ett stort behov av familjerådgivning, och att det är mer accepterat att söka hjälp idag. Det är åtta veckors kö till kommunens familjerådgivning i Norrköping.
- Det bör finnas två familjerådgivningsbyråer i varje stad, en profan och en inom kyrkan. Då får människor möjlighet att välja, säger Birgit Ahlgren.