Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Victoriaskolans skolbibliotek rankas i "världsklass"

Victoriaskolan har prisats för sitt skolbibliotek. "Det är roligt när jag ser att eleverna utvecklas i sin läsning och vill ha mer", säger skolbibliotekarien Ida Weyde.

Victoriaskolans skolbibliotek är bemannad tre dagar i veckan av Ida Weyde.

Victoriaskolans skolbibliotek är bemannad tre dagar i veckan av Ida Weyde.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2022-11-06 18:00

Victoriaskolan är en av skolorna i Norrköping som har en skolbibliotekarie anställd. Skolbiblioteket har vunnit pris för sin verksamhet och har fått utmärkelsen "Skolbibliotek i världsklass". Ida Weyde jobbar tre dagar i veckan här och två dagar i veckan på Montessoriskolan. Hon är mycket stolt över priset.

– Det visar att vi gör saker rätt. För att ett skolbibliotek ska fungera bra är det viktigt att det finns ett bra samarbete med rektorn och lärarna. Att läraren vet vad skolbiblioteket kan erbjuda. Det finns ett engagemang här, säger hon.

När känner du att du gör skillnad?

– När man märker att elever gillar böcker jag rekommenderar och vill ha mer och utvecklar sitt läsande. Ett kvitto är när någon svänger från att inte vilja läsa till att komma och fråga om böcker, säger hon.

Varför är ett skolbibliotek viktigt?

– Att läsa utvecklar din språkförmåga. Men det är också att inte alla har råd att köpa böcker. Då är det viktigt att vi kan erbjuda det. Det är också en bra plats för återhämtning och socialt umgänge. Många kommer in här bara för att få lite lugn och ro, säger hon.

Som skolbibliotekarie håller hon också i en viktig, och rätt tuff, utbildning på skolan. Hon talar om nätvett. Här samarbetar hon med skolans kurator. Det är femmorna och sexorna som talar om sina erfarenheter från nätet

– Det är många som möter otroligt tuffa saker på nätet. Jag fattade inte först att det var så tufft därute. Jag försöker också dela med mig av mina erfarenheter. Det här är något som eleverna blir jätteengagerade i. Här tar vi hjälp av polisens material. Sen tycker jag att det är viktigt att säga att det finns bra saker därute på nätet också. Vi talar om det också, säger Ida Weyde.

På Victoriaskolan har cirka 85 procent av eleverna annat modersmål än svenska. Det finns 27 olika språk på skolan. En utmaning för en skolbibliotekarie.

– Många har inga böcker hemma. Och ibland händer det att en del elever tycker att det är coolt att inte läsa. Men det gäller att hitta vad som intresserar och också hitta böcker på den nivå som passar. Jag försöker förstå vad som skulle få varje enskild elev att börja läsa.

Hur skulle det vara utan ett skolbibliotek, tror du?

– Jag tror att det skulle bli mycket torftigare. Som jag sa har inte alla böcker med sig hemifrån. Här kan vi hjälpa barnen in i bäckernas värld, säger Ida Weyde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!