"Vi vill ha egna barn"
NORRKÖPINGHomosexuella par vill i första hand få egna barn, inte adoptera. Möjligheten att nu kunna göra närståendeadoption har fått Mia och Johanna att lite allvarligare fundera på att skaffa barn. Men homosexuella par har ännu inte någon möjlighet att i Sverige genomföra insemination. - Jag tror inte att det kommer att bli möjligt än på länge, säger Mia allvarligt.
Den nya lagen har gjort att Johanna och Mia nu överväger ett försök att bli föräldrar. FOTO: ANITA KJELLEBRG
Foto:
- Det är ju allas dröm att få ett biologiskt barn i första hand, och det är också vår tanke, berättar Johanna
Tanken att försöka adoptera någon annans barn har aldrig riktigt varit aktuell.
- Nej, så egoistiska är vi nog att vi vill ha ett eget, säger Mia.
Rätten till närståendeadoptioner ger nu båda kvinnorna en möjlighet att dela föräldraskapet även juridiskt.
- Det är inte bara fördelarna vi vill ha utan också skyldigheterna om det inte håller, om det blir skilsmässa, säger Mia.
<b>Vill ha barnbarn</b>
Tidigare har det inte funnits några juridiska band som förenat båda parterna med barnet. Om det hänt den biologiska föräldern något så har den andre inte haft något att säga till om. Möjligheten till närstående adoption kan vara en trygghet både för barnet och föräldrarna.
- Det har hindrat mig att vilja skaffa barn tidigare, säger Mia och berättar att även deras föräldrar vill ha barnbarn.
- Jag är dessutom enda barnet så för min mamma är det jätteviktigt att jag får barn, ler Johanna.
Mias föräldrar har också accepterat deras förhållande och ser med glädje fram till den dag som Mia och Johanna får barn. Tanken att få barn tillsammans med ett manligt homosexuellt par har aldrig funnits.
<b>Kanske Danmark</b>
- Det skulle kännas så konstigt. Man skulle ju samtidigt vara otrogen mot den andre, förklarar Mia.
Lagförslaget om att tillåta insemination för homosexuella par gick inte igenom och det är idag inte tillåtet. Men både Mia och Johanna vet att det förekommer många heminseminationer som kan vara hälsofarligt.
- Det kan ge både sjukdomar och andra komplikationer. Det är synd att det inte finns någon möjlighet att göra det på en klinik i Sverige, beklagar Mia och har svårt att tro att det någonsin kommer att accepteras.
Hon och Johanna överväger resa till en klinik i Danmark men det kan krävas mer än en resa.
- Det finns ingen garanti för att det fungerar och sällan den första gången. Men vi kommer inte att ge upp, ler de och tittar på varandra.
<span class=rub>"Trångsynt adoptionslag"</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
För en vecka sedan fick homosexuella par rätt att prövas som adoptivföräldrar. Men det är bara så kallad närstående adoptioner som kommer att bli möjliga, inte adoptioner från andra länder.
- Det är bara trångsynthet och okunskap som ligger till grund för de värderingarna, säger Daniel Andersson, ordförande för RFSL i Norrköping.</SPAN>
Lagen, som nyligen trädde i kraft, ger samkönade par rätten att prövas som adoptivföräldrar.
- Det ger oss en känsla av att vara fullvärdiga människor. Tar bort ett utanförskap som annars funnits hos både barn och vuxna i sådana förhållanden tidigare, säger Daniel Andersson, nöjd över att förändringen äntligen skett.
Lagen ger även homosexuella par möjligheten att söka så kallade närståendeadoptioner. Det blir möjligt för en part att få samma relation och juridiska ställning som den andre.
<b>Ger trygghet</b>
- Det ger helt klart en ny trygghet för både barn och vuxna som är oerhört viktig. Om det tidigare hade hänt en förälder något så har inte den andra haft något att säga till om vad gäller barnet, förklarar Anders Karlsson, medlem i RFSL i Norrköping.
Det är bara dessa närstående adoptioner som kommer att vara möjliga för homosexuella par. De sex adoptionsbyråerna som finns i Sverige kommer inte att kunna hjälpa homosexuella par som vill adoptera från andra länder på grund av att det inte accepteras av givarländerna.
- Men det är inte helt sant. Homosexuella par i Holland har kunnat adoptera både från Vietnam och Sydafrika, säger Daniel Andersson och tycker att det inte är byråernas sak att avslå.
För att kunna bli adoptivförälder måste man genomgå en hemutredning av socialtjänsten.
<b>Psykisk påfrestning</b>
Ingrid Stjerna, hemutredare i Katarina-Sofia stadsdelsförvaltning i Stockholm, förstår varför adoptionsbyråerna arbetar som de gör.
- Jag är upprörd över vad Sverige har mage att göra mot dessa länder som ger oss sina barn. De vill idag inte ge sina barn till samkönade par och om det har lyckats få ta emot barn undrar jag om landets myndigheter fått veta hur familjebilden faktiskt sett ut, säger hon och pekar på att det i de flesta länder inte ens är lagligt att leva ut sin homosexualitet.
Möjligheten till närstående-adoption är hon positiv till men anser att internationella adoptioner är att gå för långt vad gäller samkönade par. Många diskussioner det senaste året har kretsat kring den psykiska påfrestning en internationell adoption kan innebära för många av barnen. Detta tycker Ingrid Stjerna är viktigt att ta hänsyn till.
- De barn som kommer till Sverige har redan ett annorlundaskap. De får redan svara på många onödiga frågor så varför ska vi lägga på ytterligare frågetecken? Många av dem återvänder dessutom till sina ursprungsländer och hur ska de berätta att de är uppvuxna med samkönade föräldrar i ett land där det kanske är kriminellt. Det är omöjligt.
På RFSL i Norrköping ser man inget problem med att utländska barn redan har ett utanförskap genom sitt utseende.
- Vi om några känner till det problemet och kan nog hantera det bättre än något heterosexuellt par kan, förklarar Daniel Andersson och får medhåll av Anders Karlsson.
- Vi är nog mer medvetna och mer uppmärksamma på sådana problem, fortsätter han.
Men båda är de nöjda med att lagen äntligen har gått igenom.
- Det har vi jobbat för, att få samma rättigheter som alla andra. Varför skulle vi vara sämre föräldrar än andra, det har vi svårt att förstå, avslutar de.
För några dagar sedan hade bara en ansökan om närstående-adoption inkommit i Sverige.
- Det tar nog lite tid att förstå. Tankarna att adoptera har ju precis kommit igång det är inget man gör i en handvändning. En fördel är att vi homosexuella planerar och funderar en lång tid innan vi skaffar barn, det kan inte gå till av misstag, förklarar Daniel Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!