Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi var alldeles för få"

Arbetsförhållandena för röstmottagarna behöver ses över.Det menar Malin Ärlemalm Derrick.– Jag är mycket kritisk, säger hon.

Arbetsförhållandena för röstmottagare behöver ses över menar Malin Ärlemalm Derrick.

Arbetsförhållandena för röstmottagare behöver ses över menar Malin Ärlemalm Derrick.

Foto: Jan Forsby

NORRKÖPING2018-09-18 07:00

Malin, som till vardags jobbar som socialsekreterare, var en av alla de som arbetade extra som röstmottagare under valdagen förra helgen.

Det var första och sista gången menar hon.

Det visade sig nämligen att det skulle bli en väldigt lång söndag på Mosstorpsskolan i Skärblacka.

Först gjorde hon ett pass på två och en halv timme på morgonen, sedan ett fyratimmarspass på eftermiddagen. Så långt var allt bra. Det var när kvällspasset tog vid som saker och ting körde ihop sig.

– De trodde vi skulle vara klara till 23.00 ungefär men vi fick hålla på ända till 02.00. Vi satt där på några enkla trästolar och räknade röster i åtta timmar utan en enda rast. Vi var så trötta och det var flera som fick ont i ryggen, säger hon.

Malin ifrågasätter hur ett arbetslag på sju personer, som redan arbetat under större delen av dagen, kan få ansvaret att räkna över 1 300 röster.

– Min kollega i Linköping som också jobbade som rösträknare berättade att de också var sju stycken men de hade 500 röster att räkna. Vi var alldeles för få helt enkelt. Det kändes som att vi körde dubbla pass efter varandra. Det är inte bra att göra något så viktigt när man jobbat så länge. Man är ju inte klar i huvudet och det är lätt att det blir felräknat.

Malin och hennes arbetskamrater bet ihop och kämpade på men tyckte det var konstigt att de inte blev avlösta.

– Vi satt där och grät och grinade men kände inte att vi kunde göra något åt saken. Vi jobbade på för vi ville ju komma hem så fort som möjligt. Folk skulle ju upp och jobba dagen därpå. Jag själv var tvungen att ta ledigt för jag kunde inte gå upp och jobba vid 07.00 när jag hade varit där till klockan 02.00 på natten. Kommunen brukar ju vara noggrann med det här att man ska få elva timmars sammanhållen vila men det verkade inte spela någon roll nu, säger Ärlemalm Derrick, som även försökt ta kontakt med valkansliet för att få lite klarhet i situationen.

– Jag mailade dem direkt på måndagen men de har inte svarat.

Hon är även kritisk till att de inte kompenserats för att de fick jobba ett extra långt pass.

– Allt som allt, inklusive utbildning och iordningsställande av lokalen, jobbade vi 17,5 timmar och fick 2 500 kronor i arvode. Det är skamligt.

Nu vill Malin att arbetsförhållandena för röstmottagare ses över.

– Man får se till att ta in fler som jobbar eller att det kommer in nya personer som är pigga och fräscha som kan räkna rösterna på kvällen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om