Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi vågar säga nej"

NORRKÖPING
- Nu får det vara nog. Vi är trötta på att inget händer.
Det säger eleverna i ABF:s dansverksamhet, som tar upp kampen mot drogerna på ett ännu mer aktivt sätt än tidigare.
- Våga säga nej, är budskapet från dansarna, som är mellan 13 och 16 år.

Susanne Wiman och hennes danselever tar nu kraftigare tag i kampen mot droger eftersom så lite händer. De vill få fler föreningar att engagera sig.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Susanne Wiman och hennes danselever tar nu kraftigare tag i kampen mot droger eftersom så lite händer. De vill få fler föreningar att engagera sig. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-03-10 00:00
- Jag fick en kick när en tjej var hos oss och berättade vad hon hade varit med om. Hon började ta droger som 11-åring och nu var hon 17. Efter hennes berättelse visste jag att jag måste säga nej, säger Nathalie Andersson.
- De som vågar stå emot grupptrycket är ju egentligen de som är tuffa och inte de som röker eller tar droger, konstaterar Ida Calderon.
De deltar i ABF:s dansverksamhet och har tillsammans med de andra danseleverna under två års tid haft med sig orden "våga säga nej, dans mot droger". Nu ska danseleverna ut i skolorna och berätta om droger och sina beslut att säga nej. För det är viktigt att fatta ett sådant beslut, tror deras danslärare Susanne Wiman.

<b>Måste bestämma sig</b>
- Har man bestämt sig så har man och då får man hålla det. Har man inte gjort det är det så lätt att falla för kompistrycket om man är på fest och blir bjuden på droger, säger hon.
Att det är lätt att få tag på cigaretter och alkohol trots att man bara är i 15-årsåldern vittnar alla tjejerna om. Även tyngre droger går att komma över om man vill.
- Många har äldre syskon eller äldre kompisar som köper ut. Och de som röker vet i vilka affärer de kan köpa cigaretter trots att de inte har fyllt 18, berättar några av danseleverna.
Drogerna finns överallt och de som tar dem blir allt yngre. De vet 11-åringar som både dricker alkohol och tar tyngre droger.
- En fest utan alkohol kommer ingen till. Så är det idag, konstaterar tjejerna, som precis fyllt 15.
- Ecstasy kommer allt mer. Det är en billig drog - billigare än att ta en drink på krogen, konstaterar Susanne Wiman.
Danstjejerna vill att lärarna i skolan och föräldrarna ska agera mer än vad de gör idag.
- De måste göra det, de måste få barnen att säga nej. Men de flesta blundar och vill inte se, säger Louise Gulliksen.
- En del föräldrar säger att deras dotter aldrig skulle ta droger, men det vet inte vad hon gör egentligen, säger Viktoria Stark.
De flesta börjar med droger på grund av grupptrycket, tror de. Den som röker, dricker eller till och med tar tyngre droger anses som tuff och cool. Och grupptrycket är starkt. Man vill vara som alla andra.
- Ingen börjar med droger bara för att de vill, säger de.

<b>Uppvaktar regeringen</b>
Tjejerna ska framåt våren uppvakta regeringen med krav på att införa drogundervisning i skolan. De kommer också att höras och synas på nationaldagen och under andra evenemang under våren och sommaren.
- Dansgrupperna har egentligen arbetat aktivt mot droger i två år, men vi har kanske legat lite lågt utåt med vårt arbete för att se om andra också skulle agera. Men eftersom inget har hänt kände vi oss tvungna att göra något. Drogerna sprider sig i Norrköping och det vill vi sätta stopp för, säger Susanne Wiman.
Nu hoppas hon att andra föreningar och organisationer också ska arbeta mot droger framöver. Att de ska våga säga nej.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!