Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi unga kan göra skillnad"

För femte året i rad har Norrköpings kommun anställt gymnasieelever för att få deras perspektiv på kommunens arbete. Sociala medier, trygga arbetsvillkor och jämställda arbetsplatser låg i fokus.

Lovisa Bakke och Jessica Leiby Weslien tycker jobbet är bland de bästa de har gjort.

Lovisa Bakke och Jessica Leiby Weslien tycker jobbet är bland de bästa de har gjort.

Foto: Sofia Norin

NORRKÖPING2018-07-16 14:00

Under fyra veckor har tio ungdomar arbetat tillsammans med kommunen. Tidigare år har ungdomarna jobbat kring ett tema men i år har de istället fått sex konkreta uppdrag att arbeta med. Uppdragen kommer från Hyresbostäder, Visualiseringscenter C, Norrköping Vatten och Avfall, kultur- och fritidskontoret och utbildningskontoret. Bland annat har de hjälpt utbildningskontoret att utveckla en mall för hur föräldramöten kan utformas och gett Hyresbostäder förslag på hur boenden kan komma att se ut om 20 år.

– Det är väldigt kul att få känna att det vi gör spelar roll, att det är viktigt att få synpunkter från oss unga. Det är vi som är framtiden och som kommer jobba med det här om ett par år, säger Lovisa Bakke.

Lovisa Bakke och Jessica Leiby Weslien tycker att sommarjobbet har varit bland det bästa de har gjort. Arbetet har skapat ett helt nytt intresse för Jessica att engagera sig i samhällsfrågor. Till exempel har hon börjat läsa på mycket inför kommunvalet.

– Det här jobbet har fått mig att inse att vi kan göra skillnad. Det är kul att se att en 60-åring och en 17-åring kan sitta ner och ha ett samtal och få känna att man verkligen blir lyssnad på. Att de äldre inte bara tror att vi ungdomar är kaos, säger Jessica Leiby Weslien.

Återkommande var förslag som riktade in sig på sociala medier och hur man når ut bättre den vägen.

– Det är jättebra med den här återkopplingen och få förslag och inspiration på nya vägar att nå ut. Vi har kört på gamla sätt och skickat ut våra broschyrer som oftast hamnar i papperskorgen med reklamen, säger Anders Karlsson som är affärsområdeschef för Norrköping Vatten och Avfall.

Samtidigt låg stort fokus på trygga arbetsvillkor och jämställda arbetsplatser.

– Man får ofta en bild av att ungdomar skulle vara helt andra varelser, men man märker att det som är viktigt för oss även är viktigt för dem, säger Anders Karlsson.

Ungdomarnas arbete resulterar i en rapport som de olika verksamheterna får ta del av. En fråga lyftes om hur de ska få ungdomar att engagera sig i kommunens arbete även resten av året och inte bara under sommarjobbet. Som svar föreslog kommunutvecklarna att kommunens olika verksamheter måste visa sig mer på skolor och på olika evenemang i staden.

– Prata med unga så kommer de vilja engagera sig. Det man vill i den här åldern är att någon frågar och lyssnar, säger Claudia Abdullahad.

Ung kommuntvecklare

Ett sommarjobb för ungdomar som är intresserade av samhällsfrågor. Uppgiften är att utveckla Norrköpings kommun utifrån ett ungt perspektiv. En handledare finns tillgänglig under hela anställningen. Alla som går i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet kan söka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om