"Vi ska vara redo"
Norrköpings kommun är redo för att ta emot skadade och chockade efter terrorattacken i London.- Har norrköpingsbor drabbats ska vi kunna ta hand om dem när de kommer hem, säger stabssekreterare Jan Haneus.
Fotgängare dirigeras om av polisen vid tunnelbanestationen vid London Bridge efter en av explosionerna. Foto: Scanpix
Foto:
- Vi har haft en avstämning om läget och vad vi kan göra om det visar sig att norrköpingsbor behöver hjälp och stöd. Men det vi kunde konstatera var att vi måste veta mer innan vi agerar, säger Jan Haneus.
Många norrköpingsbor lär vara i den brittiska huvudstaden, men än så länge är det oklart om någon har drabbats av explosionerna.
- Uppgifterna hittills har varit osäkra, men än så länge har vi inga indikationer på att någon har omkommit eller skadats, säger Jan Haneus.
<b>+ Vilka åtgärder kan bli aktuella? </b>
- Det är svårt att säga förrän vi vet om det är någon som har drabbats. Men till exempel under tsunamikatastrofen i Sydostasien upprättade vi en krisgrupp som var redo för att ta emot hemvändande norrköpingsbor som behövde hjälp.
Länsstyrelsen i Östergötland har än så länge ingen speciell beredskap, utan avvaktar besked från UD.
- Vi följer utvecklingen, men har inte vidtagit några åtgärder. Om det däremot visar sig att det föreligger ett hot mot länet och östgötarna kommer vi att agera. Det gäller också om regeringskansliet begär hjälp på något sätt, säger Eva Kihlkrans på länsstyrelsen.
Luftfartsverket har däremot höjt sin beredskap, men vill inte kommentera på vilket sätt.
- Tillsammans med flygplats- och säkerhetspolis gör vi en bedömning av vilken grad av beredskap som krävs. Det gör vi kontinuerligt och ser alltid till att vi har tillräckligt säkerhet, säger Jan Lindqvist, informationsdirektör på Luftfartsverket.