Folkbladet berättade i förra veckan om att Norrköpings kommun fick skarp kritik av Skolinspektionen. Inspektionen slog bland annat ner på de dåliga kunskapsresultaten i grundskolan - cirka 30 procent nådde inte kunskapskraven i alla ämnen. I granskningen, som pågick under hela förra året, framkom det också allvarliga brister på introduktionsprogrammen (IM), som ersatt det individuella programmet (IV) (Se faktaruta).
"Huvudmannen har inte fastställt någon plan för utbildningen och det framgår att det saknas uppföljning av utbildningen på programmen på huvudmannanivå", skriver Skolinspektionen som också kritiserar kommunen för att eleverna inte erbjudits heltidsstudier, vilket de enligt skollagen har rätt till.
Många nyanländaEnligt utbildningsdirektör Tommy Fabricius har det sin grund i att det under 2013 kom så många nyanlända ungdomar till IM-programmets språkintroduktion, vilket förstås kräver skyndsam anpassning av lokaler och personal.
– Det är självklart mycket svårare att hantera det här när det kommer så pass många nyanlända väldigt snabbt än om det är färre och mer planerat, säger Tommy Fabricius.
Inte enda anledningenHan framhåller dock att de nyanlända ungdomarna inte är enda anledningen till att IM-programmen har växt.
– Det är även fler elever som inte blir behöriga till ett nationellt gymnasieprogram som hamnar där, säger Tommy Fabricius.
Han vill dock inte skylla bristerna, som framkommit i Skolinspektionens granskning, bara på det ökande antalet elever.
– Vi ska förstås ha en utbildningsplan för IM-programmen, oavsett hur många som går där, säger Tommy Fabricius.
Utbildningsdirektören anser dock att kommunen har börjat hantera bristerna som uppkom då så många nyanlända kom till Norrköping under förra året. En utbildningsplan är på gång, och med den kommer också bristerna i utvärdering att kunna rättas till.
– Så en del av det kritiken gäller har vi redan förbättrat, säger Tommy Fabricius
Hur kommunen jobbat med det här och vilka åtgärder som satts in ska redovisas till Skolinspektionen under våren.