Antalet nyanlända flyktingar som får uppehållstillstånd beräknas öka kraftigt de kommande åren. I Östergötland behövs, enligt siffror från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, nästa år 3000 nya platser - en ökning med 2000 platser.
Länsstyrelsen förhandlar just nu med länets kommuner om hur många nyanlända de kan ta emot.
- Bostadsbristen i länet utgör ett hinder för kommunerna att utöka sitt mottagande. För övrigt fungerar insatserna för flyktingarna bra, säger Pontus Karlbom.
Företrädare för allmännyttan i samtliga 13 kommuner i länet plus 30 privata hyresvärdar kom på tisdagen till Länsstyrelsen för att diskutera bostäder till nyanlända flyktingar.
- Det är bara Åtvidaberg, Valdemarsvik och Finspång som jobbar med privata hyresvärdar när det gäller flyktingar, säger Pontus Karlbom.
EtableringsersättningÖvriga tio kommuner samarbetar endast med de kommunala bostadsbolagen. Det här vill länsstyrelsen ändra på.
- Kommunerna måste jobba mer med de privata fastighetsägarna för att kunna lösa det här, fortsätter Pontus Karlbom.
Många vill inte hyra ut till den här gruppen eftersom de saknar fast inkomst.
- Men de har ju en etableringsersättning från staten som är högre än till exempel ekonomiskt bistånd.
Gott exempelValdemarsvik är, enligt länsstyrelsen, ett gott exempel. Där har kommunen så kallade boendestödjare som jobbar nära de privata värdarna.
- De ser bland annat till att hyran betalas och jobbar med andra problem som kan uppstå, som till exempel fördomar hos andra hyresgäster som lätt uppstår, säger Pontus Karlbom.
Från januari till oktober i år har 688 nyanlända fått uppehållstillstånd i länet. Norrköping har tagit emot 240 vilket är mest i länet. Till Linköping har 148 nyanlända fått uppehållstillstånd fram till oktober i år.
"Måste byggas"Folkbladet har flera gånger den senaste tiden berättat om att det är bostadsbrist i Norrköping.
- Ska vi prata om ett värdigt mottagande måste vi kunna ordna det mest basala, ett hem, åt flyktingarna, sa kommunens bostadssamordnare nyligen till Folkbladet.
Samma sak säger integrationssamordnaren på Länsstyrelsen.
- Individens möjligheter att etablera sig i samhället försämras om de inte har någon bostad, säger Pontus Karlbom.
Att få den privata bostadsmarknaden i länet att öppna sina lägenheter för de nyanlända är, enligt Pontus Karlbom, egentligen bara en kortsiktig lösning.
- På lång sikt måste det byggas mer bostäder, säger han.