I måndags inleddes FN:s 17:e internationella klimatmöte. Denna gång i Durban, Sydafrika. Ett stort miljökontrakt mellan världens politiska stormakter känns alltmer avlägset sedan fiaskot i Köpenhamn 2009. Kyoto-avtalet, som EU fortfarande hoppas på, är fullständigt orealistiskt menar professor och miljöforskare Björn-Ola Linnér vid Linköpings universitet.
- Det finns inte en chans för ett sådant avtal längre. Japan säger blankt nej, USA funderar inte ens på det och Kanada har nu också stängt dörren.
Linnér åker tillsammans med nio andra forskare från CSPR (Centre for Climate Science and Policy/Centrum för klimatpolitisk forskning), som är en mix av LiU- och SMHI-forskare, ner för att delta även i år.
Enkät om förslagEtt av CSPR:s huvuduppdrag på mötet är att genomföra en enkät där alla delegater, allt från förhandlare till regeringsrepresentanter, får svara på frågor om vad de tycker om olika förslag och reformer. Det är ett sätt att se vilka åtgärder som är gångbara i praktiken.
- Det är viktigt att se stödet för vissa idéer, men ännu viktigare är att se vilket motstånd som finns, och vilken hänsyn som behöver tas, poängterar Linnér.
Icke-statlig fokusLäxan, de senaste åren, har varit tydlig. Det gäller att fokusera mer på ickestatliga organistationer.
Det handlar om att lobba för företag och samarbeta med miljö- och ursprungsbefolkningsorganisationer. Det är genom de vägarna, som kampen för miljöns bästa måste gå, menar Linnér.
- Vår förhoppning är ju att kunna lägga en grogrund för det. Det går framåt, men det går långsamt. Utsläppen i världen fortsätter att öka och det vi gör idag räcker inte.
SystemomställningEn av Linnérs käpphästar är den koldioxidsnåla energitekniken, ofta också tillsammans med det effektivisarade och energisnålare ditot. Att utveckla och marknadsföra dessa tekniker är helt avgörande.
- Jag trycker på att vi måste få till en storskalig satsning på innovationer, och en spridning av den här koldioxidsnåla energitekniken.
Det ska leda till en mycket viktig bit i utvecklingen, nämligen en ny standard.
- Vi måste, oavsett alla andra åtgärder, få till stånd en systemomställning ur energisynpunkt i samhället, men för det krävs att de förnyelsebara och energisnåla alternativen blir konkurrenskraftiga.
Årets möte genomsyras ändå av en försiktig optimism. Och i den låga nyhetsrapporteringen i media kan träffen faktiskt leda till några viktiga framsteg.
- Jag tror och hoppas att några byggstenar faller på plats, avslutar Björn-Ola Linnér hoppfullt.