Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi måste återta kravet på erfarenhet och kompetens"

Kommunen och Kommunal för en dialog kring vad behöver göras för att komma tillrätta med arbetsförhållandena i vård och omsorg. "Det tror jag mer på än manifestationen, ", säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör.

Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun, menar att kraven på kompetens måste återtas inom vård och omsorg.

Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun, menar att kraven på kompetens måste återtas inom vård och omsorg.

Foto: Fredrik Nygren

Norrköping2022-01-04 16:00

Undersköterskorna protesterade mot de nya schemana redan 2019. Då blev de lovade att man skulle se över och ta bort vissa arbetsuppgifter. 

Vad hände med det?

– Vi tittar ständigt på innehållet i arbetet och försöker fördela det på bästa sätt. Sen kan jag inte påstå att det skett några jätteförändringar under de här åren. Väldigt mycket har ju handlat om att hantera pandemin och de här strategiska sakerna har fått stå tillbaka, säger Magnus Johansson.

Undersköterskorna säger också att många inte orkar jobba heltid, vad tänker du när du hör det?

– Sen vi gjorde förändringarna så har andelen som jobbar heltid ökat. Det var en lägre andel tidigare så vi ser en successiv ökning. Sen finns det många skäl till att det ser ut som det gör och Norrköping är inte ensamma om att ha den här utmaningen. Men det är något som vi ständigt jobbar med.

Högre bemanning, är det något som är aktuellt?

– Vi har det budgetförutsättningar vi har och det är inte säkert att en högre bemanning gör så stora skillnader. Vi måste också jobba med attraktiviteten i yrket. Vi har under lång tid haft svårigheter att fylla utbildningarna till undersköterska och det är en fråga man behöver titta vidare på. Det är ett otroligt viktigt yrke, men vi får inte ens halvfulla kurser till utbildningarna. Där behöver vi titta på hur vi skapar en attraktivitet för omsorgsyrket.

Vad tycker du man ska göra för att göra yrket mer attraktivt?

– Det är en kombination av saker och ett långsiktigt arbete. Vi måste återta kravet för att jobba inom våra verksamheter. Vi har tyvärr under nerdragningar och omorganisationer fördelat om personer till vård- och omsorgsverksamhet och kök och tänkt mer att det räcker med personer och inte tänkt på kompetens, och det ser vi effekter av nu. Vi måste återta kravet på erfarenhet och kompetens, och rätt personlighet för att jobba i de här yrkena.

Folk ska ju även vilja jobba där, då måste väl något förbättras?

– Ja självklart. Här måste man både nationellt och lokalt fundera över vad vi vill med vår omsorg och vad är det för typ av verksamhet vi bedriver. Det blev tydligt under pandemin och coronakommissionens rapport att förväntningarna på vår verksamhet och den verksamhet som är, är något helt annat. Det måste vi fundera över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!