Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Vi litar på att folk vill göra rätt för sig”

Mannen i 50-årsåldern jobbade i nästan nio år samtidigt som han fick sjukersättning.– Vi har ingen möjlighet att kontrollera alla som får en ersättning utan vi litar på att folk vill göra rätt för sig.

Linus Nordenskär, verksamhetsutvecklare för Försäkringskassans kontrollfrågor.

Linus Nordenskär, verksamhetsutvecklare för Försäkringskassans kontrollfrågor.

Foto: Torbjörn Larsson

NORRKÖPING2014-03-21 14:03

Det svarar Linus Nordenskär, verksamhetsutvecklare för försäkringskassans kontrollfrågor på frågan hur en person, som egentligen inte har rätt till sjukersättning ändå kan få det i nio år.

Finns det inget varningssystem som slår larm?

– Nej, men vi gör årligen vissa riktade kontroller där vi tittar på hur stor taxerad inkomst vissa bidragstagare har, säger Linus Nordenskär.

Anonymt tips

Enligt vad Folkbladet erfar upptäcktes den felaktiga utbetalningen på 1,2 miljoner kronor på grund av ett anonymt tips.

– 40-45 procent av alla kontrollutredningar påbörjas efter en anonym anmälan, säger Linus Nordenskär.

Polisanmälan?

Även myndigheter som arbetsförmedlingen, Skatteverket eller polisen har, enligt honom, blivit bättre på att anmäla misstänkt bidragsfusk till Försäkringskassan de senaste åren.

Om Försäkringskassan kommer att polisanmäla de två aktuella Norrköpingsborna för bidragsbrott var på måndagen oklart. Nordenskär vill eller kan inte uttala sig om specifika fall.

– Vi kommer att göra en så kallad uppsåtsbedömning. Hur mycket information har personen fått av oss, vilken kontakt har vi haft, finns det någon systematik bakom handlandet.

För att det ska betraktas som grovt bidragsbrott ska personen ha fått minst 225 000 kronor för mycket i ersättning.

– Om man bara ser till de här beloppen, 1,2 miljoner och 600 000 kronor, så låter det ju som två misstänkta bidragsbrott, säger Linus Nordenskär.

Under förra året utförde Försäkringskassan totalt 20 000 kontrollutredningar. Av dessa polisanmäldes cirka 6-7 procent av fallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om