Ägarna av Fotofabriken, Niclas Kindahl och Linda Hallgren, har reagerat kraftigt efter att ha läst Folkbladets artiklar om den 43-årige mannen som tidigare dömts för barnvåldtäkt och nu skaffat ett arbete där han i praktiken har möjlighet att komma i kontakt med barn. I väntan på en ny dom – där han bland annat står åtalad för ofredande och oredligt förfarande, överträdelse av kontaktförbud, försök till bedrägeri och vapenbrott – arbetar han på en fotofirma i Norrköping.
Mannen berättade aldrig att han dömts för ett grovt brott när han sökte anställning – och arbetsgivaren gjorde heller ingen personkontroll.
Niclas Kindahl och Linda Hallgren menar att man som arbetsgivare inte ska döma eller ta ställning till skuldfrågan men i arbete med barn så måste alltid förhållningssättet vara barnens bästa,. Man kan aldrig ta några som helst risker.
– Vi skulle aldrig anställa någon utan att kontrollera belastningsregistret och vi tar bara in certifierade fotografer och detta efter att ha kollat referenserna noggrant. Vi anlitar aldrig utomstående fotografer när vi fotograferar barn. Att ta in någon med den bakgrunden är naturligtvis synnerligen olämpligt, poängterar Linda Hallgren.
Niclas Kindahl fyller på:
– Vi förstår ju naturligtvis att det här är svårt då det kan finnas personer olämpliga för ett jobb som inte är med i belastningsregistret eftersom de inte är dömda, men vi gör vad vi kan för att eliminera alla risker. Det har hänt att vi tackat nej enbart på grund av dåliga vibbar. Vi lever på vårt goda rykte och det vi jobbar med är förtroenden. Det får aldrig missbrukas.
Som man, i 40-årsåldern, känner han sig också extra utsatt. Precis som många andra i yrken där man arbetar med barn.
– Jag har lätt för att bygga upp förtroende hos barnen och jag skulle aldrig ta några risker att missbruka det förtroendet. När vi fotar barn finns alltid en annan vuxen med, även om föräldrar ibland säger till sina barn att det är bättre att de själva står utanför vid en fotosession för att få barnen lite mer avslappnade. Då finns det ju alltid någon annan med här inne, säger Niclas Kindahl och pekar ut mot den rymliga ateljen.
Linda Hallgren har också tidigare jobbat ett antal år inom kriminalvården. De erfarenheterna drar hon nytta av även nu.
– Vi vill så gärna tro att den onda har horn i pannan, men verkligheten är inte så. Människor som begår övergrepp finns överallt bland oss och tyvärr ofta närmare än vad vi tror. Vi behöver bli medvetna, våga prata om detta och framför allt prata med våra barn om vad som är rätt och fel vuxenbeteende. Då skyddar vi dem som bäst.
Fotografering av barn, i första hand via skolfotografering, har också varit i hetluften en tid. Flera kommuner i landet – dock inte Norrköping – har redan sagt nej till skolfotoföretagen, och istället erbjudit gruppfoton utan kostnad. Som skäl har angivits att det varit dyrt och att svårt att tacka nej.
– Tidigare skickades fotopaketen hem till alla så fick familjerna själva ta ställning och tvingades betala om de inte skickade tillbaka inom rätt tidsram. Numera gör man istället ett aktivt val på nätet och får hem det man själv väljer att beställa, påpekar Niclas Kindahl.
På andra platser i landet har förskolefotografering stoppats med motivering att bilderna riskerar att spridas på internet genom sociala medier och därmed kan hamna i fel händer.
– Jag tycker precis tvärtom. Vi som driver auktoriserade fotoföretag vet hur vi ska genomföra barnfotograferingar och handskas med bilder, både digitala och analoga, arkivering och personuppgifter. Det är ju ett argument för att ett företag ska ha hand om den delen och inte någon annan utomstående, säger Niclas Kindahl vars företag bara i år kommer att fotografera cirka 6000 förskole- och skolbarn i Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Finspång.
Fotofabriken har i dag två delägare och ytterligare två anställda.