Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi kan tvingas lägga ner"

1 januari 2006 upphör Agroetanols avtal med de svenska bensinbolagen.
- Om inte politikerna tar sitt ansvar kan vi tvingas lägga ner, säger Agroetanols VD Kenneth Werling.
Hotet kommer från importen, framför allt från brasiliansk sockerrörssprit.

Agroetanols demonstrationsanläggning i Norrköping har nog ett liv även efter 2006. Men kanske blir den ensam i Sverige om att göra etanol av spannmål.
FOTO: JANNE FORSBY

Agroetanols demonstrationsanläggning i Norrköping har nog ett liv även efter 2006. Men kanske blir den ensam i Sverige om att göra etanol av spannmål. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-05-27 06:00
- Jag tror att man löser det här så att vi kan fortsätta driften i Norrköping ungefär som idag, säger Kenneth Werling.
- Jag tror också att det finns en framtid för etanol som drivmedel, men den kommer troligen inte från Sverige i någon större omfattning. Det är råvaran vete som är för dyr, jämfört med sockerrör, säger Kenneth Werling.
- Den europeiska konkurrensen klarar vi nog men inte den brasilianska. Det finns också möjligheter att producera billigare etanol i Afrika.
- Därför är det heller inte troligt att det blir någon utökning av produktionen i Norrköping.
Om ett och ett halvt år kan bensinbolagen importera all etanol från Brasilien i stället - billigare än vad Norrköpingsfabriken kan tillverka. Det mesta av den etanol som idag förbrukas i Sverige importeras redan idag till 75-80 procent.
Den etanol som produceras på Agroetanol på Händelö köps nu upp av de stora svenska bensinbolagen OK/Q8, Shell, Statoil, Preem, Jet och Hydro och blandas i bensinen (ca 5 procent). Bensininblandningen görs på den närbelägna oljedepån.

Skattebefrielse
En förutsättning för att etanolen från fabriken i Norrköping ska vara ekonomiskt konkurrensmässig är skattebefrielsen. Dispens är beviljad från såväl energi- som koldioxidskatten.
Regeringen har lovat skattebefrielse till och med 2008.
Hotet mot anläggningen i Norrköping och dess 35 anställda kommer från Brasilien. Där tillverkas sedan många år etanol på sockerrör. Till en kostnad som är mindre än hälften av vad det kostar i Norrköping.
Kenneth Werling ser två möjligheter. Den ena är någon form av tull gentemot den brasilianska spriten. Den andra är avgiftsbefrielse för den svenska etanolen men avgift på den import som sker från länder utanför EU. Idag gäller samma villkor för alla, dvs skattebefrielse även för den brasilianska spriten.
- Hur man gör är en i högsta grad en politisk fråga. Kanske är det rätt att vi ska importera från länder utanför EU, säger Kenneth Werling.
- Jag förutsätter att regeringen håller fast vid vad man sagt tidigare i samband med bygget om skattebefrielse, säger Staffan Danielsson, LRF-ordförande i Östergötland och styrelseledamot i Agroetanols styrelse.
Företaget ägs numera till 91 procent av Lantmännen med LRF som minoritetsägare på 9 procent.
- Satsningen på Norrköpingsanläggningen ligger helt i linje med vad EU sagt om förnybar energi, säger Staffan Danielsson.

Djurfoder
Norrköpingsfabriken är en försöksanläggning som ska ge erfarenheter för framtida etanolproduktion. Råvaran är vete. Som biprodukt får man djurfoder. Energin till processen kommer från kraftvärmeverket på Händelö.
Igår invigdes en etanolanläggning i Örnsköldsvik med ved som råvara. Det handlar där om en ren forskningsanläggning som inte kommer att producera för marknaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om