Folkbladet har pratat med Fredrik Schiöler först under den första skälvande månaden av pandemin, sen efter ett år av hårt slit och ingen ljusning i sikte. Nu har det gått ytterligare ett år, och sen den 1 april klassas inte längre covid-19 som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom. Vardagen med handskar, plastförkläde, munskydd och visir är över, men fortfarande använder personalen munskydd för att skydda sig själva.
– Vi har tagit oss igenom det med äran i behåll. Det har blivit lugnare vad gäller covid och vi har landat efter de enorma personalansträngningar som har varit. Men vi har tappat personal inom sjukvården, delvis på grund av pandemin och den arbetsbelastning som varit, och det känns som att vi har en väldigt skör situation över lag.
Han uppger att det inom operation och intensivvård på Vrinnevisjukhuset just nu saknas cirka 30 sjuksköterskor och en mindre del undersköterskor.
Är det svårt att rekrytera ny personal?
– Ja, det är svårt att rekrytera ny och många enheter har också svårt att skola in ny personal på grund av brist på erfaren personal.
Under pandemin har fokus fått läggas på att ta hand om de mest akut sjuka vilket gjort att mängder av planerade operationer fått ställas in. Man talar om att det finns en vårdskuld att ta itu med.
– Att det finns en vårdskuld förstår inte vi för vi tycker för det första inte att vi har någon skuld, vi har jobbat mer än någonsin, och dessutom är vi färre nu och vi kommer inte kunna jaga ikapp. Vi kan bara göra det bästa vi kan, säger Fredrik Schiöler.
Han ser en risk att sjukvården får prioritera hårdare och att operationer av mindre allvarliga åkommor, men som fortfarande skapar stort lidande, inte blir gjorda.
– Det finns säkert de operationer som prioriteras bort, och då får man göra dem privat och själv bekosta det.
Hur ska man lösa personalbristen tycker du?
– Det måste löna sig för de som jobbar med patienter och obekväm arbetstid, helger och nätter och åsidosätter sina familjeliv. Det måste till ganska stora förändringar, både ekonomiskt och vad gäller scheman. Det måste vara mer attraktivt att jobba som sjukvårspersonal. Det är vad som behövs om vi på sikt ska bygga upp en stark sjukvård i Sverige.