– Jag vet inte om det blivit så mycket svårare, säger hon om siffrorna som visar att långt färre har färdtjänst idag jämfört med för 20 år sedan.
– Det kan ju också bero på att färre behöver ha färdtjänst, eftersom vi arbetat målmedvetet med att handikappanpassa så att det ska vara lättare att nyttja kollektivtrafiken. Klart att det kan bli fel ibland, men generellt är det väldigt lite som kommer upp till oss i politiken att det skulle vara svårt att få färdtjänst.
Om man trots allt blir nekad finns det dock inte mycket hjälp att få. Att handla mat går att få hjälp med genom hemtjänsten och för övriga genom frivilliga från Frivilligcentralen. I övrigt, för att exempelvis ta sig till en aktivitet eller träffa vänner, finns ingen hjälp att få.
– Om man inte kan åka kollektivt är det kanske släktingar, vänner och bekanta som får göra en insats. Kanske finns det andra möjligheter att träffas. Det kan inte vara fullt skydd hela tiden, utan man måste nog hjälpas åt.
Och om man inte har någon som kan hjälpa till, de kanske till exempel inte har bil?
– Någon i bekantskapskretsen ska kunna hjälpa till. Men om man inte har några vänner och bekanta som kan hjälpa en, då är det ju besvärligt, helt klart.
Så det finns det ingen hjälp från kommunen att få?
– Nej, inte vad jag kan se. Inte om man har den bedömningen att man inte har rätt till färdtjänst.
I det stora hela är dock Karin Jonssons bild av färdtjänsten att den fungerar bra:
– Vi har överlag väldigt lite klagomål.