"Vi har också rätt till vård"
"Vi överviktiga är för viktiga för att glömmas bort." Det påminner medlemmarna i lokalföreningar av Överviktigas riksförbund och kanske togs ett steg framåt igår. Ett eget kansli invigdes på Sandbyhov. - Det är bra, säger ordförande Ola Thorstenson. Vi måste arbeta på samma sätt som andra handikappade med att kräva samma rättigheter som alla andra. Just nu talar man mycket om barnfetma och det är viktigt, men vi vuxna riskerar då att glömmas bort.
Ola Thorstenson är ordförande i Överviktigas förbund i Östergötland och igår var det invigning av nytt kansli på Sandbyhov. "Vi jobbar för att få vård på samma villkor som alla andra", säger han. FOTO: JUDIT ENGELHARDT
Foto:
Ola Thorstenson berättar att i den expertgrupp som finns är inte någon från de överviktigas förbund med.
- Sluta prata till oss, prata med oss, säger han. Det kan handla om att någon i expertgruppen börjar föreslå sit ups som en enkel lösning. Det är faktiskt inte så man börjar jobba med sin övervikt om man kanske ligger runt 180 kg. Det bara går inte, det är inte möjligt.
Ett krav är också att få fysisk aktivitet att gå under högkostnadsskyddet.
- En ren besparing för samhället om vi får hjälp med kostnaden för ett gymkort istället för medicin, säger han.
Det handlar om många människor, och de blir fler. Vi följer den skrämmande utvecklingen i USA.
Kolla bmi
- Det finns 250.000 överviktiga i Östergötland, säger Ola Thorstenson. Ungefär 100.000 av dem lider av fetma och de får faktiskt inte en riktig vård.
Överviktig talar om bmi. Mellan 25 och 30 talas om övervikt, därutöver är definitionen fetma och räknas då som sjukdom.
Föreningen vill få igång verksamhet för ungdomar, närmast handlar det om ett kollo i sommar för de mellan 12 och 14 år, en ganska bortglömd grupp. En kurs på Marieborg för vuxna är på planeringsstadiet och dessutom är själva föreningsarbetet växande med social verksamhet med dans, en tjejgrupp som pysslar, vattenjympa, XL-jympa osv.
Ola Thorstenson kan det mesta om näringslära och nämner orsaken till den växande faran för folkhälsan.
- År 1900 åt vi 400 gram socker per person och år. Förra året åt vi svenskar 42 kilo socker per år. Det är skrämmande, säger han. Det är lätt att glömma mat som vitt bröd och sådant som innehåller dolt socker.
I Norrköping finns 40 medlemmar, men föreningar startades så sent som i februari i år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!