Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi har inte råd"

Det råder oenigheter om huruvida en finansiering av krematoriet vore möjlig. Klas Corbelius menade i gårdagens tidning att pengar finns till en ombyggnation men Bo Wetterhall, ordförande i Kyrkorådet, håller inte med.

Arbetsmiljö. En bristfällig arbetsmiljö är en av anledningarna till att krematoriet behöver byggas om.

Arbetsmiljö. En bristfällig arbetsmiljö är en av anledningarna till att krematoriet behöver byggas om.

Foto: Sandberg Niclas

Norrköping2017-07-15 07:00

KREMATORIET

Ombyggnationen av Norrköpings krematorium skulle kosta cirka 60 miljoner kronor. Förutom nya ugnar behövs även krematoriet byggas ut då de nya ugnarna tar större plats och den befintliga arbetsmiljön är dålig.

– Då måste Svenska kyrkan låna upp till 60 miljoner för att göra den här investeringen och betala ränta på det. Räntan går ju givetvis på begravningsavgiften men det ökar ju kostnaden för avgiften och samtidigt säger man från riks att vi ska hålla begravningsavgiften nere, säger Bo Wetterhall.

– Det bästa är ju egentligen, som jag ser det och det är jag inte helt ensam om, att kommunerna får ta över begravningsverksamheten för det är inte en kyrklig verksamhet. Vi kan inte ta kyrkliga pengar för att bygga ett nytt krematorium. Vi har inte de pengarna och det är inte kyrkomedlemmarna som ska ta sina investeringspengar och betala ett krematorium eller en begravningsverksamhet över huvudtaget, säger Bo Wetterhall.

En ombyggnation och leverans av nya ugnar skulle ta upp till fyra år, enligt Wetterhall. Ett avtal med Linköping skulle innebära en uppsägningstid på fem år.

– Då räknar vi med att man kan besluta om att bygga ett krematorium och att man skulle hinna det på fem år.

Wetterhall menar också att utredningen visar att Linköpingsförslaget är mest miljövänligt.

– För Norrköpings del är det ungefär 1000 kremeringar om året. Det innebär att det skulle behöva gå en transport per vardag till Linköping. Linköpingsalternativet påverkar miljön minst, det är mer miljöeffektivt att använda två ugnar och kremera hela det här antalet än att använda fyra ugnar. Bilen finns redan och det är en gasdriven bil som är miljövänlig.

Att stänga ner Norrköpingsverksamheten skulle inte heller innebära färre arbetstillfällen, enligt Wetterhall.

– Idag är det tre som jobbar där och de jobbar både inne i kremeringen och ute på kyrkogården så vi räknar inte med att någon försvinner.

Enligt Klas Corbelius är detta i första hand ingen ekonomisk fråga.

– För oss handlar det här inte i första hand om ekonomi utan ifall vi tycker att vi ska ha krematorieverksamheten i Norkrköping eller inte och vi tror att det här är en långsiktig lösning och att det är bra för Norrköpingsborna.

Kan kommunen hjälpa till med finansieringen?

– Det är säkert att man skulle kunna ta en diskussion om det, nu är vi ju inte där. Det gjordes en utredning där man har tittat på de här två alternativen men sen har ju kyrkorådet jobbat med Linköpingsalternativet så Norrköpingsalternativet är ju inte fullt utvecklat. Alternativet skulle vara likvärdigt och skulle man kunna göra det med egen finansiering eller kanske även få stöd av andra då skulle det bli mer fördelaktigt med Norrköpingssalternativet. Det går inte att utesluta men det får vi ta en diskussion om, men det är inget vi kanske räknar med, säger Klas Corbelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om