"Vi har gjort fel som tigit om allt"
NORRKÖPING - Jag arbetade fackligt i Polen också, men trodde aldrig att jag skulle få uppleva något sådant här i Sverige. Det säger Barbara Barczenska som lämnade Metallklubbens styrelse på Viasystems i går som en protest mot att den ställt sig på ledningens sida och hållit tyst om vad som var på gång. Enligt henne kommer företaget Viasystems inte att existera om två veckor.
Barbara Barczenska valde att hoppa av Metalls klubbstyrelse vid Viasystems i går. Vi har gjort fel som tigit om allt, säger hon. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Det är för mina arbetskamraters skull som jag träder fram. Jag är vald av dem och måste ställa upp för dem, säger hon.
- Vi i styrelsen har vetat om en massa aker i en hel månad utan att berätta något. Det är fel. De anställda har rätt att få veta, säger hon, och visar upp sitt uppsägningsbesked som hon precis fått i handen.
-Jag visste redan för en månad sedan att jag skulle få gå, säger hon.
Hon säger bland annat att klubben redan då meddelades om att Viasystems lägger ner sin verksamhet i Norrköping men att man i styrelsen blivit tillsagda att man har tystnadsplikt om detta.
- Men det var fel att hålla tyst, säger hon.
<b>Tar över själva?</b>
Enligt Barbara Barczenska finns det planer från ledningens sida att ta över Viasystems verksamhet. Ledningen har ansökt om banklån och avskedar nu personal som är övertalig för att allt ska se bra ut inför banken. Och det vet facket om.
-När personalen kommer tillbaka från semestern om några veckor finns inte Viasystems längre. Alla har rätt att få veta det. Jag trodde att man skulle säga något i måndags, men ingen sa någonting.
Fackklubbens ordförande, Bengt Granath, säger att han eller de andra i klubbstyrelsen inte alls vet någonting om att ledningen har planer på att ta över eller att Viasystems ska lägga ner.
-Det är inget som vi har blivit informerade om.
När Folkbladet söker Viasystems vd, Billy Edquist, för en kommentar till påståendet säger han:
- Jag har inte tid att prata med er nu och inte senare heller. Jag har ingen kommentar.
<b>Lista justerades</b>
För en månad sedan fick klubbstyrelsen information från ledningen om kommande schemaförändringar.
Redan i fredags fanns den första uppsägningslistan klar. Samma dag delades enkäten ut där den anställde skulle svara på om han eller hon kunde tänka sig att jobba enligt det nya schemat. I måndags justerades listan efter enkätsvaren.
- Först ville vi i styrelsen inte skriva på den första uppsägningslistan, men vi blev hotade av ledningen att om vi inte går med på detta så måste de lägga ner hela företaget, säger Barbara Barczenska
- Vi har inte alls blivit hotade från företagsledningen, säger Bengt Granath.
- Vi i styrelsen gjorde bedömningen att företaget inte kan leva vidare om det inte får den kompetens som behövs. Vi gjorde det vi ansåg var rätt, säger han vidare, och medger att man inte varit helt överens i styrelsen om alla frågor.
- På listan fanns personer som jobbat på företaget hur länge som helst, medan ganska nyanställda får vara kvar. Det är fel, säger Barbara Barczenska.
Från Metalls avdelning 12 kan man inget göra i dag för att hjälpa de uppsagda.
- Eftersom fackklubben på företaget kommit överens med ledningen om arbetstiderna måste personalen arbeta på det sättet. Kan man inte ställa upp dessa tider finns inget jobb. Det går inte att komma runt det, säger Sven Ljungberg.
Både Sven Ljungberg och Barbara Barczenska säger att det är helt naturligt att företag säger upp människor.
- Men inte på det här sättet, säger Sven Ljungberg.
Barbara Barczenska är halvt sjukpensionerad på grund av en arbetsskada. Hon har länge kunnat bli det på heltid.
- Men jag har velat arbeta och det vill jag nu också. Jag trivs på arbete och med mina arbetskamrater, säger hon.
- Inte ens i Polen har jag upplevt något sådant här, säger hon.