"Vi har en vision för att utveckla området"

Moderna kontor med gemensam lounge och konferensrum. Fastighetsbolaget Kungsleden har gjort en stor satsning på kontor i Luftfartsverkets gamla lokaler, starten på en omvandling av hela området vid Vikboplan.

Jessica Sjögren, uthyrare, och Tommy Svärd, marknadsområdeschef vid fastighetsbolaget Kungsleden, framför första steget i utvecklingen av området vid Vikboplan och Oxelbergsparken. I Luftfartsverkets gamla lokaler finns nu moderna kontor, i ett kontorskoncept vid namn Oxel.

Jessica Sjögren, uthyrare, och Tommy Svärd, marknadsområdeschef vid fastighetsbolaget Kungsleden, framför första steget i utvecklingen av området vid Vikboplan och Oxelbergsparken. I Luftfartsverkets gamla lokaler finns nu moderna kontor, i ett kontorskoncept vid namn Oxel.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-10-28 07:00

Kungsleden, som Castellum nyligen lagt ett bud på, inför ett samgående, köpte för ett antal år sedan området vid Vikboplan, mellan Oxelbergsparken och spårvagnshallarna.

Här finns verksamheter som vårdcentral, frisör, Erlaskolan, Swedavia och socialkontoret, samt Q-märkta Östra station och så Luftfartsverkets gamla lokaler. Efter att ha fått ny detaljplan för hela området, för att få en bredare mix, har Kungsleden börjat utveckla området, ett utvecklingsarbete som kommer att ta flera år.

undefined
Oxel har redan en del företag på plats. Skylten finns vid Vikboplan.

Det statliga verkets forna lokaler, en byggnad från 1975, formad som ett E, med fyra våningsplan, är det hus som Kungsleden börjat med. Huset, på totalt 6 000 kvadratmeter, har Kungsleden blåst ur och renoverat till toppmoderna kontor, ett kontorskoncept som de kallar Oxel, med "feel good working".

Det här lanserades mitt under pandemin. Än så länge är 35 procent av huset uthyrt. Tommy Svärd, marknadsområdeschef vid Kungsleden, tror på en återgång till kontoren efter pandemin, samtidigt som många kommer att arbeta hemifrån ett par dagar i veckan. Han talar om en framtidsvision, med delningsekonomi, och att man i dag ser kontoren som en mötesplats.

– Kraven från våra yngre är helt annorlunda än vad det var förr. Det ska vara mer socialt, välkomnande, mötesytor, gemensamma ytor, säger Tommy Svärd.

undefined
Jessica Sjögren och Tommy Svärd i loungen med sköna stolar, wifi och kaffebar.

– Här har vi en lounge i två plan, vi vill verka för att få ett nätverkande mellan företag. Vi har konferensrum gemensamt för alla, som ingår i själva förhyrningen. Det innebär att du ska kunna effektivisera dina ytor, på kontoret ska du inte behöva ha en massa egna konferensrum som nyttjas 30 procent av tiden. Nu har vi gemensamma konferensrum som alla kan boka digitalt. 

Det finns en uteplats, laddplatser för elbilar, lånecyklar om man snabbt vill ta sig in till centrum, omklädningsrum om man vill springa i Oxelbergsparken på lunchen, shuffleboard för pausavkoppling och en hållbarhetssatsning i form av en solcellsanläggning på taket.

– Det vi tror är framtiden för kontor, inte minst efter pandemin, även om vi hade startat med det här innan pandemin, är att kontoret och arbetsplatsen måste vävas ihop med totala livet på ett annat sätt, säger Tommy Svärd.

Han talar om livspusslet med barnomsorg och träning, och digitaliseringen som gör att man kan jobba hemma vissa dagar, och aktivitetsbaserade kontor, där man har färre platser än anställda. Efter pandemin spår han också en återgång till kontorsrum, bort från kontorslandskapen.

I Oxel finns det plats för både små och stora företag. Det finns oinredda ytor som kan anpassas efter vad företagen vill ha, "vi bygger färdigt när vi hittar en kund till just den ytan". Och det finns lösningar där små företag kan dela på kök och wc.

undefined
Utsikt över Östra station och Erlaskolan. En vision är restaurang i bottenplan av den gamla stationen.

Detaljplanen tillåter att Kungsleden kan bygga nytt på området och bygga på befintliga byggnader. Då kärnverksamheten är just kontor har en byggrätt för bostäder, vid parkeringen vid Odalgatan, vid Swedavia, sålts till en bostadsutvecklare. 

I bottenplan av Östra station kan det bli restaurang.

– Vi har en vision för att utveckla området. I dag är det viktigt att bygga så du kan få ihop hela livspusslet. Det ska finnas servicefunktioner, det ska finnas bra kollektivtrafik, billaddning, restauranger och helst ska du ha en frisör. Allt det här ska finnas i din närhet, säger Tommy Svärd.

Oxel har moderna kontor, gemensam lounge och gemensamma konferensrum.
Oxel har moderna kontor, gemensam lounge och gemensamma konferensrum.
Fakta

Fastighetsbolaget Kungsleden har köpt den stora fastigheten vid Vikboplan och Oxelbergsparken, en fastighet som omfattar flera byggnader och en stor parkering.

Visionen är att utveckla området, med kontor, serviceverksamheter och restaurang. 

Först ut är en stor kontorssatsning, vid namn Oxel, i Luftfartsverkets gamla lokaler, Vikboplan 11. Här finns nu moderna kontor med möjlighet till gemensamma ytor och konferensrum, med närhet till city. I dag är ungefär 35 procent av huset uthyrt.

Karta: Vikboplan 11
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!