Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi hängde på låset"

NORRKÖPING
Två av tre var sjukskrivna och inga vikarier fick tas in.
På folktandvården Sparven var det kris.
Situationen var ohållbar på sikt och hjälp behövdes.
I september förra året startade landstinget en stressmottagning.
- Vi hängde på låset, säger Ann Ingemansson-Hultquist, klinikchef på Sparven.

"Det handlar om att säga ifrån", säger Ann Ingemansson-Hultquist på folktandvården Sparven. Arbetssituationen blev ohållbar på kliniken med många sjukskrivna och inga vikarier. Till sist fick hon hjälp av landstingets nya stressgrupp. 
FOTO: JANNE FORSBY

"Det handlar om att säga ifrån", säger Ann Ingemansson-Hultquist på folktandvården Sparven. Arbetssituationen blev ohållbar på kliniken med många sjukskrivna och inga vikarier. Till sist fick hon hjälp av landstingets nya stressgrupp. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-01-24 00:00
Personalen på Sparven pressade sig till det yttersta. Sju av 23 var sjukskrivna, de flesta tandsköterskor. Men ingen var sjukskriven av utbrändhet. Det handlade om medicinska sjukdomar, muskel- eller belastningsskador. Många har jobbat länge i yrket och det sliter.
Ett nytt datasystem ökade ytterligare på pressen för personalen.
Samtidigt rådde vikariestopp. Några timvikarier togs in under hösten, men inte mer.
- Vi inom vården tar hand om andra, men inte oss själva, säger Ann Ingemansson-Hultquist, tandläkare och klinikchef på Sparven.

<b>Samarbetsproblem</b>
Med mer att göra än man egentligen klarar av stiger irritationen. Kommunikationen på arbetsplatsen blir lidande när man inte har tid att prata med varandra.
Till stressen lades också personliga bekymmer. Privatliv och arbetsliv hänger ihop, fungerar det inte hemma, fungerar det inte på jobbet.

<b>Brist på tandsköterskor</b>
Brist på patienter hade man inte, men en akut brist på tandsköterskor. Det blev till att fördela om arbetsuppgifter, dra ner på tiden i receptionen för att hinna med patienterna.
- Men alla ville gå till jobbet och tyckte det var roligt att gå dit. Trots att situationen var mycket pressad. Stress leder till konflikter. Men alla ville kämpa sig tillbaka, säger Ann Ingemansson-Hultquist.
Men situationen var ändå ohållbar, något måste göras. Någon måste säga ifrån.
Ann Ingemansson-Hultquist gjorde det. När landstinget startade Garuda-teamet såg hon möjligheten att få hjälp.
- Vi hängde på låset, säger hon.

<b>Stresshantering</b>
Garuda-teamet är en stressmottagning bestående av sjukgymnast, läkare och beteendevetare - huvudsakligen på Östgötahälsan i Norrköping. Projektet startade i september och har hittills haft två uppdrag på arbetsplatser: Sparven och på en arbetsplats i Linköping. Dessutom har man fått ett tiotal enskilda fall att ta hand om.
Garuda-teamet genomförde en omfattande enkät bland personalen på Sparven och satt i ett timslångt samtal med var och av av de anställda. De lade ner mellan 40 och 50 timmar på Sparven, enligt Ann Ingemansson-Hultquist.
Resultatet blev en handlingsplan som presenterades strax innan jul.

<b>På rätt väg</b>
I den ingår fler vikarier, en genomgång av olika rutiner och åtgärder för att förbättra kommunikationen inom Sparven.
Garuda-teamet kom fram till att nästan hälften av de anställda kände sig stressade och pressade.
Ann Ingemansson-Hultquist tycker att projektet lett till konkreta resultat och att man nu är på rätt väg.
- Jag känner att jag fått stöd, att jag inte bara är en som är ute och surrar efter mer personal. Det här har faktiskt hjälpt oss.
Hon hoppas få två nya vikarier till sommaren, trots att landstingsledningen beslutat omplacera 15 tandsköterskor för att minska antalet vikarier.
Personalen är med på noterna. Redan från början var alla införstådda med och positiva till att Garuda-teamet skulle komma.
- Det har varit bra. Många problem har kommit upp till ytan och vi känner att saker håller på att bli bättre, säger Agneta Jeppsson, tandsköterska och facklig företrädare (SKTF).
Garuda-teamet har varit igång i drygt fyra månader och redan fått en hel del att göra.
- Men vi hade väntat oss fler beställningar, säger Gun Larsson, beteendevetare på Östgötahälsan.
- Det tar tid att bli känd, tillägger hon.
Gun Larsson var en av de som genomförde enkäten på Sparven. Problemen hon mötte är inte ovanliga idag.

<b>Alla dubbelarbetar</b>
- Vi jobbar mer än förr. Alla dubbelarbetar och det sliter.
Dessutom märks det mer på arbetsplatserna idag om någon är borta. Färre gör mer, helt enkelt, och det sätter spår.
Arbetet med Sparven fortsätter: om tre månader görs en ny enkät och en uppföljning som ska visa om förhållandena blivit bättre.
Och Garuda-teamet växer. Idag finns enheter i Norrköping, Linköping och Motala. Till gruppen i Norrköping har knutits ytterligare en läkare och en ergonom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om