Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi gjorde fel"

NORRKÖPING
- Migrationsverkets och polisens roller har blandats ihop.
Det säger verkets ställföreträdande generaldirektör Anders Westerberg. Han erkänner därmed att det var fel att locka en asylsökande till ett möte i verkets lokaler där han sedan greps av polisen.

Norrköping2002-11-12 00:00
I går kunde Folkbladet berätta om hur en 23-årig iransk asylsökande kallades till ett möte i Migrationsverkets lokaler i Solna. När han kom dit fanns civilklädda poliser på plats som grep mannen.
- Men att det skulle handla om en ren fälla anser jag inte. Vi hade inte genom vilseledande uppgifter lurat dit personen utan klargjort i kallelsen att det handlade om en diskussion om verkställighet av ett avvisningsbeslut, säger Anders Westerberg.
Men han säger vidare att själva handhavandet sedan sköttes på fel sätt.
- Att polisen fanns på plats när personen kom dit var fel. Den asylsökande hade inte blivit informerad om detta och det strider mot våra direktiv om total öppenhet och ärlighet, säger han.
- Migrationsverkets och polisens roller har uppenbart blandats ihop i detta fallet. Migrationsverket ska fatta beslut om avvisning. Polisen ska verkställa beslutet. Men det får inte bli någon gråzon där Migrationsverkets personal indirekt medverkar till polisens arbete, så som skedde i Solna.
Anders Westerberg säger att han beklagar att personal på Migrationsverket har handlat fel.
- Det här måste vi på nytt ta upp till diskussion. Bara för ett och ett halvt år sedan tog vi fram nya direktiv och riktlinjer men det har uppenbarligen inte räckt. Nu måste vi se till att varje enhetschef får i ansvar att se till att all personal får del av de riktlinjer som finns, säger Anders Westerberg.
Det var efter två fall i våras där handläggare påstods ha lurat asylsökande som Migrationsverket såg över sitt arbetssätt. I våras besökte exempelvis en man Migrationsverket för vad han trodde var ett möte om en praktikplats. Mannen, som kom från Bosnien, greps av polisen sedan en handläggare tipsat om mötet. Åklagaren la ner förundersökningen i det fallet då han inte kunde se att det hde begåtts en brottslig handling av Migrationsverket.
Men ärendet JO-anmäldes. Trots att det har gått ett och ett halvt år sedan anmälan har den ännu inte behandlats.
- Frågan är fortfarande obesvarad, men den har varit ute på remiss, låter handläggare Gunnar Gustafsson, vid JO meddela.
- Det är egentligen inte jag som handlägger ärendet, säger han vidare.
- Men det är förmodligen så att det funderas en del kring det. Det är inte en lätt fråga. Jag kan i dag inte ge besked om när beslut fattas i ärendet.
Ansvarig vid JO gick inte att nå under gårdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!