– Ju mer ordningsböter du skriver desto mer får du i lönekuvertet, har flera poliser sagt till Folkbladet.
Efter det här har flera poliser, oberoende av varandra, hört av sig.
I fredagens tidning berättade poliserna att de till och med tvingas avstå från planerade utbildningsdagar för att hinna med att skriva alla ordningsböter och blås, det vill säga de alkoholutandningsprov, som måste göras.
Polisområdeschef Anne Asp förnekar att det ligger till på det här sättet. När det gäller lönerna så hänvisar hon till två av de yttre befälen.
– Det är ju de som sätter lönen på de som jobbar ute, säger hon.
Rasmus Borgström och Magnus Larsson är yttre befäl för ett varsitt av totalt sex turlag, som består av 15 poliser i yttre tjänst. Ingen av dem känner igen sig i kritiken.
– Det är olyckligt att de känner sig så besvikna, säger Rasmus Borgström.
InformationsmissBorgström medger att kritiken de framför är ett problem i sig – en informationsmiss – att poliserna tror att det enda som räknas vid lönesättning är antalet ordningsböter och blås.
Men kan så många poliser i yttre tjänst verkligen ha missuppfattat det här?
– Vi har ett antal områden vi ska jobba med och trafik är ett av dem. Det måhända att trafikmålen (ordningsbot och blås) är det lättaste området att mäta. Men att det skulle vara avgörande för lönen är för mig helt okänt. Jag sätter i alla fall inte lönen så och jag hoppas ingen annan gör det heller, säger han.
– Jag tvingar inte ut någon att skriva böter och jag är noga med att påtala att det är kvalitet, inte kvantitet som gäller, vid lönesättning, säger Magnus Larsson.
HelhetenPrecis som Anne Asp så menar Rasmus Borgström och Magnus Larsson att lönen baseras på helheten av det jobb som poliserna gör.
– Hur man till exempel jobbar med våld i offentlig miljö, våld i nära relation, hur bra förhör man skriver, säger Rasmus Borgström.
Turlagen får tårtaEnligt poliserna i yttre tjänst som Folkbladet varit i kontakt med så gör polisledningen endast uppföljningar på antalet ordningsböter och blås. Och de turlag som skrivit mycket böter får tårta.
– Det tas ingen hänsyn till hur många anmälningar eller antalet gripna, säger poliserna.
Det här är också helt okänt för de två yttre befäl som Folkbladet pratar med.
– Att turlagen ibland får tårta beror på att de rent allmänt har gjort ett bra jobb, säger Rasmus Borgström.
Anne Asp tycker att tårtanklagelserna är absurda.
– Det skulle aldrig någonsin förekomma att vi bjöd på tårta bara för att man har nått trafikmålen för en månad, säger hon och berättar att alla anställda bjuds på något till kaffet ett par gånger om året, som en uppmuntran eller för väl genomfört arbete.
Polisområdeschefen framhåller att trafikuppdraget, som bara är en liten del av arbete, är till för att minska antalet skadade och döda i trafiken.