Som vi tidigare berättat kostar ett bord för fyra på Trädgår'n 2 500 kronor under studentveckan. Då ingår i orginalerbjudandet ett helrör sprit och en flaska bubbel. Hugos tar 1 800 kronor för samma sittning och då ingår en flaska starksprit i priset. Efter att Folkbladet uppmärksammat detta startade kommunen ett tillsynsärende mot krogarna eftersom de kanske inte följer alkohollagstiftningen. Det handlar dels om att det inte är möjligt, eller i alla fall svårt, att välja bort alkohol för att få boka ett bord, dels att de enligt alkohollagstiftningen ska se till att alkoholserveringen sker med måttfullhet. Krögarna fick till och med måndagen på sig att svara på ett antal frågor från tillsynsmyndigheten. I dem nekar de till att spriten inte går att byta bort.
– Trädgår'n bekräftar att de tar det priset för en bokning men att de då får välja fritt ur deras meny, både mat och dryck. Det är också något som de lyfter för kunderna när de kommer. Det är ungefär likvärdig information vi har fått från Hugos, säger Magdalena Öberg.
De ungdomar vi varit i kontakt med, som bokat bord på krogarna i helgen, säger att de på Trädgår'n fick byta ut spriten och i stället fick fyra flaskor bubbel. På Hugos stod det dock en öppnad flaska sprit på bordet när de kom.
Hur troligt är det att ungdomar i det läget skulle be att få byta bort det?
– Ja, i den här situationen när vi får en bild av media och en annan av verksamhetsutövarna så behöver vi följa upp det här själva genom tillsyn, och det är något vi absolut kommer att göra för att skapa oss en egen bild av situationen, säger Magdalena Öberg.
– Det är där vi står nu, vi behöver få klarhet i hur det egentligen har gått till.
Det är också krögarnas ansvar att se till att ingen blir för full, hur jobbar de med det?
– Utifrån deras svar så säger de att det här sker under kontrollerade former och att det finns värdar som ser till att ingen blir för onykter. Att de uppfyller kraven om ordning och nykterhet. Men det är också något som vi behöver följa upp. Går det till som de säger?
De kommer nu att göra oanmälda tillsynbesök på krogarna.
–Vi pratar med gästerna som är där om hur det har gått till vid bokning av bordet och så skapar vi oss en helhetsbild av läget. Ordning och nykterhet är också något som vi kontrollerar när vi är där.