Som vi tidigare berÀttat kostar ett bord för fyra pÄ TrÀdgÄr'n 2 500 kronor under studentveckan. DÄ ingÄr i orginalerbjudandet ett helrör sprit och en flaska bubbel. Hugos tar 1 800 kronor för samma sittning och dÄ ingÄr en flaska starksprit i priset. Efter att Folkbladet uppmÀrksammat detta startade kommunen ett tillsynsÀrende mot krogarna eftersom de kanske inte följer alkohollagstiftningen. Det handlar dels om att det inte Àr möjligt, eller i alla fall svÄrt, att vÀlja bort alkohol för att fÄ boka ett bord, dels att de enligt alkohollagstiftningen ska se till att alkoholserveringen sker med mÄttfullhet. Krögarna fick till och med mÄndagen pÄ sig att svara pÄ ett antal frÄgor frÄn tillsynsmyndigheten. I dem nekar de till att spriten inte gÄr att byta bort.
â TrĂ€dgĂ„r'n bekrĂ€ftar att de tar det priset för en bokning men att de dĂ„ fĂ„r vĂ€lja fritt ur deras meny, bĂ„de mat och dryck. Det Ă€r ocksĂ„ nĂ„got som de lyfter för kunderna nĂ€r de kommer. Det Ă€r ungefĂ€r likvĂ€rdig information vi har fĂ„tt frĂ„n Hugos, sĂ€ger Magdalena Ăberg.
De ungdomar vi varit i kontakt med, som bokat bord pÄ krogarna i helgen, sÀger att de pÄ TrÀdgÄr'n fick byta ut spriten och i stÀllet fick fyra flaskor bubbel. PÄ Hugos stod det dock en öppnad flaska sprit pÄ bordet nÀr de kom.
Hur troligt Àr det att ungdomar i det lÀget skulle be att fÄ byta bort det?
â Ja, i den hĂ€r situationen nĂ€r vi fĂ„r en bild av media och en annan av verksamhetsutövarna sĂ„ behöver vi följa upp det hĂ€r sjĂ€lva genom tillsyn, och det Ă€r nĂ„got vi absolut kommer att göra för att skapa oss en egen bild av situationen, sĂ€ger Magdalena Ăberg.
â Det Ă€r dĂ€r vi stĂ„r nu, vi behöver fĂ„ klarhet i hur det egentligen har gĂ„tt till.
Det Àr ocksÄ krögarnas ansvar att se till att ingen blir för full, hur jobbar de med det?
â UtifrĂ„n deras svar sĂ„ sĂ€ger de att det hĂ€r sker under kontrollerade former och att det finns vĂ€rdar som ser till att ingen blir för onykter. Att de uppfyller kraven om ordning och nykterhet. Men det Ă€r ocksĂ„ nĂ„got som vi behöver följa upp. GĂ„r det till som de sĂ€ger?
De kommer nu att göra oanmÀlda tillsynbesök pÄ krogarna.
âVi pratar med gĂ€sterna som Ă€r dĂ€r om hur det har gĂ„tt till vid bokning av bordet och sĂ„ skapar vi oss en helhetsbild av lĂ€get. Ordning och nykterhet Ă€r ocksĂ„ nĂ„got som vi kontrollerar nĂ€r vi Ă€r dĂ€r.