Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi behöver invandringen"

Integrationsminister Erik Ullenhag, på besök på Kungsgårdsgymnasiet, talade sig varm för invandringen. Integrationen går också bra, i varje fall i "den stora bilden". Invandringen är dessutom nödvändig för landets framtid.

Böneutrop från moskéer? undrade en av gymnasisterna över. I dagsläget ingen stor fråga, förklarade Erik Ullenhag. Hittills har det bara förekommit ett enda sådant utrop, och det var då på ett ställe i Stockholm.

Böneutrop från moskéer? undrade en av gymnasisterna över. I dagsläget ingen stor fråga, förklarade Erik Ullenhag. Hittills har det bara förekommit ett enda sådant utrop, och det var då på ett ställe i Stockholm.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2014-04-01 08:42

Aulan var fullsatt, när Ullenhag på måndagen gästade skolan. Han erinrade kort om invandringens bakgrund, med krigssituationer på olika håll i världen – Afghanistan, Syrien, Kurdistan, Irak.

Har man haft turen att födas i ett så fredat och välmående land som Sverige, är man också skyldig att ställa upp för folk som inte haft den turen.

– Och därför har Sverige blivit ett land, där all världens språk talas, sade Ullenhag. Varvid en kraftig applåd togs upp bland eleverna.

Det finns, ville ministern visa på, så många fördomar och felaktigheter, när det gäller invandrarna.

– Idag är 15 procent av befolkningen född i ett annat land. Det är ungefär samma andel som i USA. 700 000 av dessa går varje dag till jobbet här i Sverige. 70 000 företag med 250 000 anställda drivs av dessa människor.

– Och var tredje läkare, och var fjärde tandläkare, är nu född i ett annat land. Det här har gjort Sverige rikare, och lite mer intressant som land också.

Småningom blev det dags för elevernas frågor. Den första blev då: Hur mycket tjänar du? Lite under 120 000 kr, blev svaret. Och vad ska man göra med tiggarna? Svar: Omvärlden måste vara tuffare mot Rumänien.

Och hur ska vi öka toleransen mot olika religioner?

– Här är Sverige väldigt speciellt. Sådant som familjen och även Gud sätter vi lägre än andra länder gör. För det allmänna Sverige tycks Gud vara något, som är lite konstigt.

– Men vad jag skulle vilja se är ett Sverige som över huvud taget visar större respekt för annat. Och då även för vilken Gud man tror på, svarade Erik Ullenhag.

Folkbladet passade på att fråga honom om hur flyktingmottagninge, från hans horisont sett, fungerar i Norrköping och i Östergötland.

– Norrköping har tagit stort ansvar och är ett föredöme här. Lite spännande med Östergötland är, att flera kommuner jobbar tillsammans, kommunövergripande. Det kallas också för östgötamodellen.

Trångboddheten är svår på sina håll, Folkbladet har bland annat haft exempel med 15 personer i en tvårummare.

– Det finns en trångboddhet, men man kan inte säga att det är jättevanligt. Kommunerna har också blivit bättre på att ställa krav, att slå fast att man inte får bo för många i samma bostad, säger integrationsministern.

Som integrationsminister ansvarar Erik Ullenhag (FP) för integration, diskriminering, mänskliga rättigheter, svenskt medborgarskap samt minoritetspolitik. Han har gått den politiska vägen och tidigare varit socialpolitisk och integrationspolitisk talesman för folkpartiet. I valet 2006 förlorade Ullenhag sitt riksdagsmandat men övergick då till att vara partisekreterare för Folkpartiet. Efter 2010 års val tog han plats i Fredrik Reinfeldts andra regering. Han har ägnat en hel del kraft åt att bekämpa vad han själv kallat "mytbildningar runt invandringen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om