Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi är alldeles för få som hjälper till"

- Det svåra nu är att möta och ta hand om de människor som varit hemma i Sverige men återvänt för att leta efter sina anhöriga. De är i väldigt dåligt psykiskt skick.
Det säger Thomas Ahlblom från Linghem, som ingår i Räddningsverkets styrka i Phuket.

Hjälparbetare i semesterorten Khao Lak i Thailand lägger döda 
FOTO: PRESSENS BILD

Hjälparbetare i semesterorten Khao Lak i Thailand lägger döda FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2005-01-03 06:00
Thomas Ahlblom från Linghem har varit på plats i Thailand sedan i onsdags. Han ingår i Räddningsverkets styrka på omkring 20 personer. Själv är han en av styrkans tre sambandstekniker. Styrkan har sin central i det provisoriska svenska konsulatet i hotell Pearl Village.
- Egentligen är det vi som är konsulatet, säger han när Folkbladet når honom på telefon på söndagseftermiddagen.

Tung uppgift
Thomas Ahlbloms uppgift har varit att ta emot alla anmälningar om saknade personer. Han har mött mängder med människor som alla har haft tragiska berättelser med sig.
- I början vällde det in folk här och telefonlinjerna var fulla. Det växte och växte och stundtals var situationen mycket svår att hantera. Nu har vi styrt om en del till UD för det blev för mycket för oss att göra här, berättar han.
- Allt det som många läst om har jag fått höra om på plats. Historier som låter osannolika har folk verkligen upplevt. Det är nästan svårt att ta in.

Många upprörda
Första kvällen var det tänkt att styrkan skulle bo på hotellet där det provisoriska konsulatet inrättats, men där fanns inte plats för dem. Överallt satt och låg svenskar som inte ville lämna platsen förrän de fått besked om sina saknade anhöriga.
Väldigt många var oerhört upprörda när räddningsstyrkan kom till platsen och uttryckte sin ilska mot dem.
- Vad kommer ni nu för, varför dröjde det så länge, undrade många, säger Thomas Ahlblom.
Han är själv mycket kritisk till att räddningsstyrkan inte skickades till platsen tidigare. Dessutom har det varit för alldeles för få personer som ingått i styrkan.
- Vi är 20 stycken här och med tanke på hur många svenskar som drabbats på ett eller annat sätt så säger det sig självt att det är alldeles för få. Vi har inte räckt till.

Sökte på sjukhus
Första natten skickade styrkan ut tre team som sökte efter de svenskar som fanns på sjukhus.
- Det arbetet tog sin tid, vi visste ju inte ens var sjukhusen fanns.
Han berättar att styrkans uppgift hela tiden har varit att försöka hjälpa svenskarna ur krisen, ett uppdrag som ändrat karaktär allt eftersom.
- I början handlade det om att skaffa sig en uppfattning om läget och att försöka lokalisera överlevande svenskar. Sedan kom den stora evakueringsfasen. Nu är det inte lika mycket svenskar kvar här, även om många fortfarande letar efter sina anhöriga. Kring de absurda uppsamlingsplatserna, det de kallar bårhus, cirkulerar många. Och en del som åkt tillbaka till Sverige har nu återvänt för att söka vidare efter sina saknade. Dessa människor mår alla mycket dåligt.

Vill bli avbytt
Någonstans i slutet av den här veckan hoppas han att styrkans personal ska bli avbytt av kollegor från Sverige.
- Vi som har varit här är ganska brända nu. Jag var mentalt förberedd på vad jag skulle möta här, men psykiskt går det upp och ner hur vi mår. Många av mina kollegor, de som varit ute på sjukhusen och bårhusen, är sig inte lika idag, säger Thomas Ahlblom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om