Vetgirig svamppublik på skördefesten
Ännu ett årsvarv har haft sin gång, och åter var det dags på Färgaregården. För höstmarknaden, med all dess skördefest. Och som alltid en orgie i frodighet, fyllighet, färgprakt.
Mycket kan göras av squash, även sådant här. Ett humoristiskt inslag i den fria tävlingen.
Foto:
Men plats likväl för dem alla i odlingstävlingen, med alla dess klasser - en för rödbetor, en för kålrätter, en för barn, en för fritt skapande...
Stor och vetgirig publik hade svampexperten Claes-Göran Nilsson, där han presenterade lådvis med svampar av varierande former och färger. Men hur i alla världen hittar man så många olika slags?
- Tja, det är vad jag fick ihop igår, förklarar Nilsson.
Lite som skaldjur
Folkbladet hamnar mitt i en utläggning om mandelriskan, vars saft börjar blöda när man bryter av svampen.
- Är den ätlig? undrar någon.
- Den är jättegod, svarar Nilsson med eftertryck.
Liksom sillkremlan, får vi veta, så har mandelriskan en skaldjursaktig lukt. Vid tillagningen bör detta också vederbörligen beaktas, varför den gärna kan stuvas ihop med dill. Sillkremla och mandelriska hör båda, upplyses det vidare om, till de allra godaste svamparna.
Av sortimentet som Nilsson har med sig är det stora flertalet ätliga.
- Det finns ett 70-tal bra matsvampar, säger vår expert.
Karl Johan har det varit mycket av i år. Den kom redan i mitten av juli, gjorde sedan ett uppehåll men har nu återvänt till markerna.
- Och det här då?
- De tillhör en familj, som kallas för strävsoppar. En bra matsvamp.
- Den där är dögod, säger någon och pekar på en blomkålssvamp.
- Helt suverän.
Som svampexperten påpekar kan svamp anrättas på allehanda sätt. Själv har han en viss svaghet för stekt svamp.
- Stekt svamp på en knäckemacka, det är något det. Men då ska de stekas i animaliskt fett. Av någon anledning, som jag inte vet, så drar det animaliska fettet fram smakämnena bättre.
Inte folkligt
Lustigt nog är svamp som föda inte alls någon traditionell folklig kultur, utan var i gamla tider överklassen förbehållen. Bönder och lantarbetare gick inte ut i skogen och plockade svamp.
- Jag vet inte vad det berodde på. Om det kanske är för lite mineraler i svamp, så att det inte var så mycket ur ren näringssynpunkt. Men visst är det lite märkligt, att det var på det viset.
Så bjöd då hösten alltså än en gång ill skördefest - och nog har det härvidlag blivit mer av allt på senare år. Och till allt ätligt och lockande som bjöds ut kunde läggas duknings- och andra tävlingar, sagoläsning och annan underhållning för barnen, keramik och konsthantverk osv osv.
En och annan stackars joggare runt Strömmen var det också, som förirrade sig in i trängseln runt alla stånden. Och mer folk än någonsin förr var det, bara fler och fler för varje år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!