Verkschefen ber om ursäkt
Janna Valik, generaldirektör på Migrationsverket, beklagar den senaste tidens händelser där hennes personal med tårta (Kristianstad) och champagne (Solna) har firat utvisningar eller, som i ett inslag i Aktuellt, en handläggare har varit oförskämd mot en synskadad asylsökande (i Hedemora). Hon ber också om ursäkt.
Generaldirektör Janna Valik, närmast kameran rättschefen Henrik Wiman, på hennes vänstra sida överdirektör Lars-Gunnar Lundh. Foto: Ola Axman
Foto:
Med över 3.000 anställda och ett hundratal olika arbetsplatser, menade generaldirektören att den tuffa arbetssituationen med att möta utsatta människor i nöd, någonstans kan gå snett.
- Men de flesta reaktioner vi får nu handlar om anställda som är förtvivlade för att de beskrivs på det här sättet, säger hon.
- De jag talar med säger att så jobbar inte vi alls, något sådant skulle inte hända hos oss.
Vid en presskonferens på Migrationsverket igår, bad generaldirektör Janna Valik den eller de personer om ursäkt som har känt sig illa behandlade av hennes personal.
Spetsas till
Anledningen var de händelser som nyligen inträffat i behandlingen av asylsökande.
Janna Valik hade sin ledningsgrupp omkring sig, Anna Wessel, chef för asylprocessen, Henrik Wiman som är rättschef, överdirektören Lars-Gunnar Lundh och informationschef Marie Andersson. De talar om ett pågående förändringsarbete som nu spetsas till.
qVid samtliga mottagningsenheter ska verksamhetschefen (Anna Wessel) se över hur myndighetsutövningen går till och hur etik och förhållningsssätt ser ut. Start januari.
qEn sökandeombudsman som tar tillvara de asylsökandes intressen ska inrättas.
qI Migrationsverkets interna utbildningsprogram ingår etik och bemötande, ämnen som ska "få ökat fokus".
qEtt etiskt råd med externa krafter finns redan, det ska utökas och blir fulltaligt 2006.
qFörvarsenheterna ska få förbättringar med en översyn av etik och förhållningssätt.
qTill sist ska en intern utredning om verkets etik redovisa sina förslag till förbättringar 1 mars 2006.
De aktuella händelser som nu gör att de här åtgärderna sätts in, ska utredas. Före januari månads utgång ska det finnas svar. De två berörda cheferna i Kristianstad och i Hedemora har fått andra uppgifter så länge.
Migrationsverket arbetar också i ett samarbetsprojekt tillsammans med Röda korset, kyrkan och Caritas för att öka sin kunskap om att möta människor i kris.
Man vet redan
- Egentligen, säger Janna Valik, håller jag med den medarbetare som säger att något etiskt råd behövs ju inte för att man ska begripa att så här beter man sig inte mot människor! Vi vet naturligtvis inte än om de här åtgärderna vi föreslår är tillräckliga. Arbetet pågår och nu tar vi ett steg till.
Janna Valik fick frågan om det inte var dags att avgå.
Det tillbakavisade hon och sa att dels är det regeringen som bestämmer, dels tycker hon själv att hon har många bra saker kvar att uträtta.