Läkarbrist har länge varit ett problem inom hjärtsjukvården på Vrinnevi. De senaste fem åren har allt fler läkare försvunnit samtidigt som det varit svårt att rekrytera nya. I dag finns bara tre kardiologer inom verksamheten - varav två arbetar halvtid - och situationen är ohållbar.
- Nu står kardiologin och tippar på kanten. Tänk om läkaren som arbetar heltid skulle bli sjuk - då finns det två halvtidare kvar, och primärupptagningsområdet för Norrköping är
170 000. Hela verksamheten hänger på en skör tråd, säger Stig-Eric Åström, ordförande för Östergötlands läkarförening.
Förlorar läkare till US
Det finns flera orsaker till läkarbristen. Två av de mest framträdande är; för få utvecklingsmöjligheter och den ständiga underbemanningen som skapar stress och dålig arbetsmiljö.
- Ett stort problem är att vi förlorar läkare till US. Många hjärtspecialister föredrar att arbeta på universitetssjukhus där arbetsuppgifterna är mer stimulerande än på ett allmänsjukhus. Där har de möjlighet att forska eller rikta in sig på olika specifika delar av hjärtsjukvården, säger Kristina Wibeck, verksamhetschef vid medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset.
Eftersom det inte heller finns någon fast läkare på akutmottagningen täcker läkare från medicin, kirurgi och ortopedi upp och bemannar mottagningen efter ett rullande schema.
- När vi inte har tillräckligt med läkare måste de som arbetar ta fler nattjourer - det sliter enormt, säger Kristina Wibeck.
Den ständiga underbemanningen har skapat en ond cirkel. Läkare bränner ut sig och väljer att söka sig till andra arbetsplatser.
Drastiska åtgärder
Nu har landstinget beslutat att vidta drastiska åtgärder. Hjärtsjukvården - som idag ligger under närsjukvården - kommer inom en snar framtid att tillhöra hjärt- och medicincentrum, som är en av landstingets fem specialistenheter.
- Vi var tvungna att agera. Hjärt- och medicincentrum har fått i uppdrag av mig att ta över ledarskapet och rekrytera en chef som kan få till en bra kardiologi på Vrinnevisjukhuset, säger Barbro Naroskyin, landstingsdirektör i Östergötland.
Kardiologin i Linköping och Motala tillhör också hjärt- och medicincentrum. I Linköping arbetar för närvarande 35 hjärtspecialister.
Enligt Barbro Naroskyin saknas det minst sex kardiologer vid Vrinnevi. I första hand hoppas hon att den nya verksamhetschefen - som kommer att rekryteras i mitten av februari - ska utveckla hjärtsjukvården på Vrinnevi så att fler vill arbeta där. Men till en början kan det bli nödvändigt att flytta hjärtspecialister från US till Vrinnevi.
- Min förhoppning är att den nya chefen ska hitta något som gör att läkarna vill stanna i framtiden - någonting som gör det tillräckligt attraktivt och spännande, säger hon.
Hur ska ni göra för att skapa en sådan miljö på ett allmänsjukhus?
- All forskning behöver ju inte ligga fysiskt under US. Vi får försöka hitta något som kan verka i Norrköping och göra det attraktivt för kardiologer att stanna och utvecklas, säger hon.