Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Verkligheten hinner nog ikapp Norrköping också"

Norrköpings kommun ska på försök införa anonyma ansökningshandlingar till arbeten som utlysts inom kommunen. Tanken är bland annat att undvika diskriminering av invandrare på arbetsmarknaden. Men försöket har redan genomförts och helt dömts ut i Kista i Stockholm.

NORRKÖPING2003-12-23 06:00
När Patrik Wåhlin, projektledare inom stadsdelsförvaltningen i Kista som ligger i norra Stockholm, får höra att Norrköpings kommun på försök ska införa anonyma ansökningshandlingar till arbeten inom kommunen tror han först att det är ett skämt. 2001 genomförde Kista stadsdel, som är en av Stockholms stads 18 stadsdelar, ett försök med anonyma ansökningshandlingar. Resultatet blev ett fiasko.
- Vi skrotade det rätt snart, säger Patrik Wåhlin. Jag tycker det är som ett skämt.
Kommunstyrelsen i Norrköping har redan bifallit en motion från socialdemokraterna Louise Malmström och Michaela Olsson där de båda föreslår att kommunen på försök ska införa anonyma ansökningar. Ärendet har dock ännu inte behandlats av kommunfullmäktige. I de anonyma ansökningarna ska ålder, kön och ursprung på den sökande inte sättas ut. På det sättet ska ingen riskera att diskrimineras. Så är det i alla fall tänkt.

Praktiska problem
När projektet genomfördes i Kista uppstod flera praktiska problem. Patrik Wåhlin berättar att många av ansökningarna var näst intill omöjliga att göra anonyma. Många av de personliga breven som följde med i ansökningarna var tvungna att kastas direkt i papperskorgen eftersom flera uppgifter i brevet avslöjade att personen var invandrare. Detsamma gällde meritförteckningarna. Till exempel betyg från utländska skolor och arbeten i utlandet som antydde att de ansökande var invandrare. Även vilka språk den ansökande pratade avslöjade vad han eller hon hade för härkomst. Ibland blev det nästan inget kvar av meritförteckningen när ansökningarna gjorts anonyma. Det var knappast till fördel för invandrarna.
- Skalar man bort för många identitetsmarkörer i ansökningshandlingar finns det till slut för lite kvar att bygga en identitet ikring, säger Patrik Wåhlin.

Flera nackdelar
Men det fanns andra nackdelar också. Det krävdes mycket administrativt arbete för att ta emot ansökningarna och göra dem anonyma. Patrik Wåhlin säger att det i Kista nästan skulle behövts två heltidsanställda för att klara av administrationen av de anonyma ansökningarna om projektet skulle blivit permanent.
- Jag tycker det här är ett politiskt fiasko, säger Patrik Wåhlin. Det här är något som politikerna har kommit på för att det ska verka som de gör något för invandrarna. Jag tycker det är helt fel väg att gå, säger han. Jag tycker att man ska försöka förändra värderingar istället.
Försöket med anonyma ansökningar i Kista gjorde det inte heller lättare för invandrare att få arbete. I Kista skrotades också försöksverksamheten snart.
- Det var det ingen som satte sig emot, säger Patrik Wåhlin. Verkligheten hinner nog ikapp Norrköping också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!