Verket som kan lindra vinterkylan
NORRKÖPINGBråvalla kraftvärmeverk kan komma att spela en stor roll i framtiden vid tillfälliga elförbrukningstoppar under kalla vinterdagar. I alla fall om Sydkraft får som man vill. - Styrelsen för Bråvalla kraftvärmeverk AB, BKAB, har fattat beslut om att vi ska förbereda verket för en möjlig återstart, säger Anders Östlund, vd för Sydkraft Öst Värme AB.
Bråvalla kraftvärmeverk kan komma att användas som reservkraftverk under kalla vinterdagar då Sveriges energiförbrukning är hög. I alla fall om Sydkraft får som man vill. Kunderna ska inte behöva råka ut för avbrott bara för att elen inte räcker till, menar Sydkraft. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Men prognosen bygger bland annat på att kärnkraftverken fungerar till 100 procent. Det gör de i stort sett aldrig. Dessutom räknar man med att alla ska hjälpa till och spara el vid höga toppar, men det kan man inte ta med i en prognosberäkning tycker vi, säger Curt Lindqvist, stabschef på Sydkraft Elnät Syd.
<b>Reserv behövs</b>
Enligt Sydkraft behövs en effektreserv på minst 500-1 000 MW (siffrorna anger den effekt som förbrukas i varje ögonblick) för att klara försörjningen under en sträng vinter. Den reserven anser man inte finns i dag.
- Jag är djupt oroad för elförsörjningen om vintern blir kall i år, säger Curt Lindqvist.
Sydkraft kräver nu ett förändrat regelverk och Curt Lindqvist vill gärna se en så kallad optionslösning. Det innebär att företag kan erbjudas en summa pengar för att vid behov införa produktionsstopp någon timme under en iskall vinterdag. Svenska Kraftnät använder sig i nuläget bland annat av så kallad roterande bortkoppling vid höga toppar. Då kopplas strömmen helt enkelt bort någon timme här och någon timme där inom olika områden i Sverige.
- Men samhällets sårbarhet har ökat enormt de senaste trettio åren. Vi klarar inte ett driftsstopp hur som helst längre, säger Curt Lindqvist, och efterlyser reservkraftverk som ska kunna tas till under de iskalla vinterdagarna.
Det är här Bråvalla kommer in i bilden. Bråvalla är ett oljeeldat kraftvärmeverk som togs i bruk 1972, året före oljekrisen. Här kan produceras el på 200-240 MW. Den lägre siffran gäller om det samtidigt produceras värme i kraftvärmeverket.
- Det finns en jättefin anläggning här. Sedan 1994 är den även anpassad efter moderna miljökrav, säger Anders Östlund.
Under 1990-talet hade Vattenfall Bråvalla som ett reservverk, men sedan ansågs det inte vara nödvändigt att satsa pengar på en sådan reserv. 1998 blev verket därför lagt i konserveringsläge.
Men nu i oktober har styrelsen för BKAB, liksom Sydkraft, konstaterat att det finns behov att göra något åt effektbalansen i Sverige och Bråvalla skulle kunna bli en effektreserv. Om bara finansieringsfrågan löses är BKAB tillgängligt för drift redan vintern 2002-2003.
Därför har styrelsen beslutat om att förbereda verket så att det endast krävs en återstartstid på fyra månader. Nu behövs minst den dubbla tiden för att få i gång verket.
Kunnig personal har börjat eftersökas i hela Sverige. Det handlar om stundtals gammal teknik som många saknar kunskap om. Senast den 1 augusti nästa år måste man alltså få besked från Svenska Kraftnät om Bråvalla ska vara en reservkraft att räkna med.
- Har vi tur kan det börja ryka i skorstenen vid Bråvalla redan under nästa vinter, säger Anders Östlund.