”Vem som helst kan drabbas av det här”

Anticimex bedriver bekämpning av kackerlackor i Norrköping nästan hela tiden och de finns mer eller mindre överallt enligt platschefen Anders Hansson.

Kackerlacka. En av de oönskade gästerna på Ättetorpsvägen i Åby.

Kackerlacka. En av de oönskade gästerna på Ättetorpsvägen i Åby.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-08-27 15:30

Att drabbas av kackerlackor i sin lägenhet som några av de boende på Ättetorpsvägen nyligen gjort - vilket Folkbladet nyligen berättade om - är med andra ord inte något unikt.

– Det är en stor omflyttning av människor och vi är lite begränsade av de preparat vi använder idag. De inte är dåliga på något sätt, men vi hade lite starkare grejer för 20 år sedan, säger Anders Hansson.

Han förklarar att det handlar om ett samspel mellan fastighetsägare, Anticimex och hyresgäster som måste fungera för att ett bra resultat ska kunna uppnås. Ett exempel på vad man som boende kan göra menar Anders Hansson är att se till att inte ge djuren alternativ föda.

– Det handlar om att hålla rent och snyggt, att tömma sina sopor ofta, se till att det inte finns några smulor och att mat inte ligger framme.

Någon större ökning i Norrköping eller i distriktet som omfattar även Söderköping, Finspång och Katrineholm kan inte Anders Hansson se. Under hela förra året utförde Anticimex som är en av de stora aktörerna på området 270 saneringar mot kackerlackor inom det distrikt som Norrköping tillhör. I år har man hittills kommit upp i 170 stycken.

– Här har vi inte samma ökning som i övriga Sverige. Vi har ju inte hela marknaden, men min känsla är att saneringarna av kackerlackor har legat på samma nivå under lång tid. Däremot ökar vägglössen och den enskilt största anledningen till det är att vi numera reser så mycket mer än förr. I början av 1990-talet hade vi kanske fem fall med vägglöss, nu har vi hundratals varje år.

Enligt Anders Hansson finns det inga specifika faktorer som gör att vissa fastigheter eller områden drabbas hårdare än andra. Även om det är något vanligare med kackerlackor i flerfamiljshus än i villor, så menar han att det inte är något som har med själva husen att göra.

– Det är sällan det har med husen att göra och vem som helst kan drabbas av det här.

Kackerlackorna har i många fall kommit tillbaka efter att en sanering har gjorts, men att försöka bli av med dem i ett flerfamiljshus genom att tömma hela fastigheten på boende och sedan sanera det i sin helhet tror inte Anders Hansson är något som skulle ge önskad effekt.

– Det har jag aldrig varit med om. Det händer att vi gör samlade insatser genom att ta ett helt trapphus på en gång, men vi tömmer aldrig alla boende. Vi blir inte av med dem ändå.

Den vanligaste metoden Anticimex använder sig av vid bekämpning är att lägga ut förgiftat bete.

– Kackerlackorna äter av det och så dör de. Sedan äter de varandra också och då blir de förgiftade av de som ätit av betet. Det brukar ha en bra effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om