Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vem ska dra vårdgränsen?

I gårdagens Folkbladet antyder Paul Håkansson att enklare åkommor kan behandlas på akuten i Norrköping. Men läkare på Vrinnevisjukhuset är skeptiska.
- Det går inte att urskilja vad som är lätt eller svårt och i många fall är det inte bara en skada utan flera andra. Vem ska då dra gränsen för vad som ska behandlas i Norrköping eller inte, undrar Gunnar Arbman, överläkare på för kirurgkliniken på Vrinnevisjukhuset.

NORRKÖPING2004-05-05 06:00
Akutsjukhuset på Vrinnevi tar nattetid bara emot medicinpatienter. Men Paul Håkansson antyder nu att lättare sårskador som egentligen tillhör kirurgen kanske kan tas om hand av den medicinakut som idag fungerar dygnet runt. Men både Gunnar Arbman och Helene Andersson-Molina, ST-ortopedläkare och ordförande för Rädda Vrinnevi, tillbakavisar detta förslag.
- Jag tror inte att medicinläkarna gärna behandlar sår. De har fullt upp med sitt ändå, säger Gunnar Arbman och får medhåll av Helene Andersson-Molina,
- Vad som på ytan ser ut som ett ytligt sår kan dölja skador på nerver eller senor. Om de inte får rätt behandling kan det ge men för livet, säger hon.
Gunnar Arbman har svårt att se en akutkirurgi som bara tar emot lättare åkommor. De läkare som går jour har specialistkompetens och klarar i stort sett av alla åkommor så vad som skall behandlas eller inte skulle bli en svår gränsdragning.
- Om en distriktsläkare skulle finnas på akutmottagningen skulle det vara lättare eftersom de skickar de åkommor som de inte kan behandla vidare, säger Gunnar Arbman.
Helen Andersson-Molina har istället andra förslag. Hon anser att större traumafall som bilolyckor och fall på mer än fem meter skall transporteras till Linköping om de är tillräckligt stabila att klara det.
- Och det vi kallar olycksfall i vårt område kan komma till akuten i Norrköping. Att de som till exempel halkar och bryter något ben får operation och behandling här medan större traumafall transporteras till Linköping.
Det skulle i längden leda till att Vrinnevisjukhuset kan behålla läkarkompetens och specialistkunskaper och på så sätt också upprätthålla katastrofberedskapen.
Det förslag som Paul Håkansson antytt är för oklart för att man ska kunna ta ställning till om det är genomförbart.
Men att det finns en möjlighet till diskussion ser de positivt på.
- Det känns som att landstingsledningen letar efter någon åtgärd som ska leda till att folk tycker att det har blivit bättre. Men visst är det bra att det finns en öppning för diskussion, säger Helene Andersson-Molina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!