Kommunens ståndpunkt är, att Trafikverket ska svara för en avsevärd del av dessa miljarder. Här återstår att se, hur man ska komma överens.
Under det upphöjda stationsområdet blir det utrymme för gatupassager mellan innerstaden och nya Butängen. Inte minst då den förlängda, och helst med spårvagnar hela vägen försedda, Drottninggatan. Man kan också få till goda lösningar för kollektivtrafiken.
Ostlänken låg under några år på is, tills regeringen i augusti i fjol kom med det förlösande beskedet. I det föregående skedet verkade kommunen få svara för en stor del av kostnaderna för upphöjningen, motiverat med att stadsutveckling inte var Banverkets sak.
Det som nu pågår är delvis ett omtag. Men nu måste också frågorna om vad det hela kostar upp på bordet.
Ligger till grundUlf Arumskog konstaterar, att Trafikverket och kommunen är överens om, att Banverkets järnvägsutredning och kommunens fördjupade översiktsplan för Resecentrum och södra Butängen inte strider mot varandra. Dessa båda dokument ligger också till grund för den fortsatta planeringen.
Med Trafikverket är det nu nya förhållanden som gäller.
– Till skillnad från Banverket har Trafikverket ett tydligt samhällsbyggnadsansvar. Ur det perspektivet har verket också intresse av, att den nya järnvägen används av så många som möjligt.
Folkbladet: – Men inte har väl Trafikverket sagt ja till att betala någon större del av den här jätteinvesteringen?
– Nej, det har de inte, men i dagsläget är detta heller inte någon fråga. Järnvägsutredningen gick visserligen inte närmare in på det upphöjda läget. Men det konstaterades i alla fall, att det går att göra så.
Läs mer i onsdagens Folkbladet.