Vem har ansvaret vid halkolyckor?
Dåligt snöröjt och isiga trottoarer. I bästa fall ett sandkorn här och där. Följden blir att många halkar och slår sig halvt fördärvade. Men vem bär i så fall ansvaret?
På onsdagsmorgonen låg det fortfarande snö och is på trottoarerna och fötterna måste sättas ner med största försiktighet. Med tanke på det var det tämligen lugnt på akuten. ”Bara” fyra-fem halkolyckor på förmiddagen,
Kommunens tekniske chef Leif Lindberg är ganska nöjd med hur kommunen klarade snöröjningen på gatorna under natten till onsdag. När det gäller trottoarerna slår han ifrån sig. Det är fastighetsägarnas sak att hålla rent från snö och is på dem.
Skyndsamt
Så här står det i den lokala ordningsstadgan:
”Det åligger fastighetsinnehavaren att snarast avlägsna snö och is som är till olägenhet för gångtrafikanten och att vid halka skyndsamt sanda gångbaneutrymmet eller att vidta andra åtgärder till motverkande av halka.”
Snarast och skyndsamt. Men så sent som i går eftermiddag såg det fortfarande ut som på bilderna här intill på flera håll i stan.
Leif Lindberg håller med om att fastighetsägarna inte alltid lever upp till det som står i ordningsstadgan, men säger att det inte är mycket kommunen kan göra.
– Vi för en dialog med de fastighetsägare som vi inte tycker gör vad de ska, och vi tillhandhåller gratis sand till alla fastighetsägare, även villaägare, som ju också har ett ansvar utanför sina fastigheter. Men det är polisens sak att se till att reglerna i den allmänna ordningsstadgan efterlevs, säger han.
Vad kan då polisen göra?
– Om jag ska vara riktigt ärlig så har vi väldigt små resurser att förebygga den här typen av brott, svara Dick Gudjonsson, chef för ordningspolisen. Men om någon ramlar och bryter sig kan det ju bli en anmälan och då kan fastighetsägaren bli skadeståndsskyldig.
Polisen: OvanligtMen enligt kriminalinspektör Thomas Rahnel är det väldigt ovanligt med polisanmälningar mot fastighetsägare som slarvar med att hålla trottoaren halkfri. I vinter har man inte fått in en enda, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur vintern sett ut hittills.
Frågan är då om det lönar sig att polisanmäla.
– Visst kan man alltid anmäla, säger Thomas Rahnel. Sedan är det vår sak att bevisa och styrka att någon begått ett brott och det är svårt i de här fallen. Vad menas till exempel med skyndsamt?
Går det inte att styrka brott lär ingen åklagare väcka åtal. Då kvarstår möjligheten att själv kräva skadestånd av fastighetsägaren.
Går det inte att komma överens kan man driva saken till domstol i ett civilrättsligt mål, men då får man själv stå för rättegångskostnaderna om man förlorar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!