Vem bestämmer vem som är besvärlig?
NORRKÖPINGSuzanne Osten var i stan igår och visade sin film Besvärliga människor. En fullsatt stor salong på Filmstaden, såg och hörde och programmet som var en del av Psykiatrins vecka. - Varför? För att jag själv är en besvärlig människa och så undrar jag vart alla tar vägen på en arbetsmarknad där de fanns förut, och så frågar jag i filmen vem som är besvärlig och vem det är som bestämmer det, säger hon.
Suzanne Osten, ständigt engagerad, lockar publiken på Filmstaden till delaktighet. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Alla de där som kokade kaffe, som hade tid, som man kunde prata med, vaktmästarna, de som skötte en massa småsaker och som var viktiga människor i en grupp. I de slimmade organisationer som är nu på arbetsmarknaden får de inte plats längre. Istället har vi en massa långtidssjukskrivna och utslagna.
Hon går rätt in i dagspolitiken, är alltid på hugget, hon berättar med sitt verktyg, teatern och filmen. Besvärliga människor var först en pjäs, den hade premiär -99 och förra året kom filmen.
- Nästan alla som inte är 25 år och mycket socialt begåvade är ju besvärliga. Känner ni någon som är "besvärlig" frågar hon publiken och alla verkar räcka upp en hand.
- Är ni besvärliga, frågar hon sedan och nästan lika många svarar på samma vis.
- Man kan ju vara det på så många sätt, säger hon, ibland bara genom att stå på sig, var envis, kanske modig.
<b>Alltid besvärlig</b>
Själv alltid besvärlig har hon reagerat på vårt sätt att snabbt sätta etiketter på människor. Hon har i filmen låtit skådespelare ta sig an elva karaktärer som de själva letat fram; de visar sig mycket varierande, från den där mannen som (kanske) gjorde en film på 60-talet och nu bor i tält i Stockholm, till den utfrysta bibliotekarien som naturligtvis blev allt besvärligare ju mer trängd hon blev och alla de andra, mer eller mindre extrema personerna. Några är särskilt älskansvärda som den tranvestitiska rektorn och, kanske, hon som "spelade över" på krogen.
Alla fullt igenkännbara även om de var lite "spetsiga". Filmen hoppar mellan roll, verklighet, inspelning och fixade scener och Suzanne Osten är ofta med och diskuterar, känslor, improvisationer, bus och upplägg.
- Det är fenomenet jag vill beskriva, konflikten generation och samhällsideal, och så mobbning, jag visar inte ett problem utan en hel människa, sedd från alla håll. Vad ska vi göra, är det mellancheferna som ska få ta all skit som blir när företagen har för lite folk?
Det är en del av problemet. Säkert fanns mer att diskutera i det här materialet för deltagarna i psykiatriska veckan.