Klimatsmart vegetariskt protein är något som känns hett i en tid när allt fler väljer att bli vegetarianer och bli medvetna konsumenter. Nu har statliga Vinnova utlyst en tävling med syftet "(...) att undersöka om det går att ta fram ett smakligt, klimatsmart och proteinrikt livsmedel som är kommersiellt gångbart." 15 projekt runtom i Sverige har beviljats medel för att utforska detta område och ett av dessa finns i Norrköping.
Lantmännen Agroetanol arbetar nämligen med att utveckla ett svampprotein – svampen har egenskapen att göra processen att förädla råvaran till etanol effektivare. Men förutom det har den också visat sig ha hög proteinhalt – något man nu alltså vill ta vara på.
– Vi testar just nu vilka konsistenser vi kan uppnå och hur svampen kan användas. Man kan tänka sig allt från köttbullar med hundra gånger lägre miljöpåverkan än vanliga köttbullar till ett nytt sorts proteinrikt tillägg på frukostbordet, säger Sandra Halldin som arbetar med affärsutveckling och innovation på Lantmännen Agroetanol.
Agroetanol ser stor potential och räknar med att produktion av denna svamp har ungefär tio gånger lägre miljöpåverkan än produktion av den populära vegetabiliska proteinkällan Quorn och uppåt hundra gånger lägre miljöpåverkan än konventionellt kött.
– Det är otroligt spännande att arbeta med utvecklingen av en produkt som har så stor potential att bli ett klimatsmart och smakrikt vegetariskt alternativ för våra kunder, tillägger Sandra Halldin.