Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vegetariskt på Agroetanol

Ett pilotprojekt ska dra nu igång på Agroetanol med målsättningen att utvinna ett svampprotein som kan användas som ett vegetariskt alternativ.

Vegetariskt protein. Agroetanol går nu in i ett projekt för att förädla ett svampprotein till fromma för miljön.

Vegetariskt protein. Agroetanol går nu in i ett projekt för att förädla ett svampprotein till fromma för miljön.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2016-08-07 17:00

Klimatsmart vegetariskt protein är något som känns hett i en tid när allt fler väljer att bli vegetarianer och bli medvetna konsumenter. Nu har statliga Vinnova utlyst en tävling med syftet "(...) att undersöka om det går att ta fram ett smakligt, klimatsmart och proteinrikt livsmedel som är kommersiellt gångbart." 15 projekt runtom i Sverige har beviljats medel för att utforska detta område och ett av dessa finns i Norrköping.

Lantmännen Agroetanol arbetar nämligen med att utveckla ett svampprotein – svampen har egenskapen att göra processen att förädla råvaran till etanol effektivare. Men förutom det har den också visat sig ha hög proteinhalt – något man nu alltså vill ta vara på.

– Vi testar just nu vilka konsistenser vi kan uppnå och hur svampen kan användas. Man kan tänka sig allt från köttbullar med hundra gånger lägre miljöpåverkan än vanliga köttbullar till ett nytt sorts proteinrikt tillägg på frukostbordet, säger Sandra Halldin som arbetar med affärsutveckling och innovation på Lantmännen Agroetanol.

Agroetanol ser stor potential och räknar med att produktion av denna svamp har ungefär tio gånger lägre miljöpåverkan än produktion av den populära vegetabiliska proteinkällan Quorn och uppåt hundra gånger lägre miljöpåverkan än konventionellt kött.

– Det är otroligt spännande att arbeta med utvecklingen av en produkt som har så stor potential att bli ett klimatsmart och smakrikt vegetariskt alternativ för våra kunder, tillägger Sandra Halldin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om