Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Växande planer på Händelö

Koldioxiden som uppstår vid etanoltillverkningen på Händelö ska i framtiden användas till att driva växthus och skapa jobb. I alla fall om Agroetanol och kommunen får som de vill. - Vi ska titta på möjligheterna, säger Agroetanols vd Bengt Olof Johansson.

Här planerar Eva Andersson (S) och Bengt Olof Johansson, vd för Agroetanol, för att driva stora växthus.

Här planerar Eva Andersson (S) och Bengt Olof Johansson, vd för Agroetanol, för att driva stora växthus.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-06-23 03:00

I samband med Agroetanols tillverkning av etanol uppstår koldioxid, en produkt som företaget nu i samarbete med kommunen planerar att ta omhand istället för att låta den gå till spillo.

Tillsammans har man beslutat att undersöka möjligheterna att uppföra stora växthus i anslutning till fabriken på Händelö.

- Vi producerar lika mycket koldioxid som etanol och foder och koldioxiden är ju också en produkt som det finns en marknad för, säger Bengt Olof Johansson, vd på Agroetanol.

Externa aktörer
Nu ska en förstudie göras under sommaren för att utreda möjligheterna för en satsning på växthus. Kommunen äger marken och ställer sig positiv till en dylik satsning.

- Det är en ytterligare utveckling av det eko-industriella klustret som finns här ute, säger Eva Andersson (S), 1e vice ordförande i kommunstyrelsen.

- Det ska göras en studie över sommaren där en konsult ska utreda förutsättningarna. När vi tagit del av den kan vi börja bjuda in andra aktörer, säger Bengt Olof Johansson och påpekar att Agroetanol själva inte har något intresse i att driva växthus i egen regi.

Tanken är istället att tillhandahålla koldioxiden på plats för externa aktörer.

- Det här måste bli någon form av win-win-situation för alla parter.

Kommunens mark
Uppskattningsvis 60 000 kvadratmeter mark skulle behövas för att bygga upp växthusen och Eva Andersson framhåller att det är en satsning som skulle kunna leda till 50 nya jobb i Norrköping.

- Vi håller på att titta på mark, kommunen har tre tomter här ute, säger hon.

Förhoppningen är att förstudien ska finnas färdig i september och att man då ska kunna gå vidare med de storslagna planerna.

- Vi tror det finns aktörer inom branschen som kommer att vara intresserade av det här, säger Eva Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om