Växande opinion för flyktingamnesti
Demonstrationen för Flyktingamnesti 2005 blev en imponerande manifestation, med bortemot 500 deltagare.Kravet är att alla flyktingar och asylsökande, öppna likaväl som gömda, ska få tillstånd att stanna i Sverige.
Från Irak kommer Bulhain Salim med sonen Mustafa. Oroligt väntar de nu på besked om uppehållstillstånd.
Foto:
Riksdagsmannen Sven Brus från Norrköping (kd) var en av talarna. Han gladde sig åt den stora uppslutningen, så mycket större än den på en demonstration i våras.
- Det tyder på en väldig kraft i den här folkrörelsen. Vi har en mäktig folkopinion bakom oss.
Har ännu hopp
Brus hade fortfarande hopp om att få med sig något av de båda nejpartierna.
Men även om det skulle bli nej i riksdagen så förblir, försäkrade han, frågan levande.
Ett antal bland deltagarna var själva asylsökande, och Folkbladets utsände blev raskt omringad av oroliga sökande.
Bulhain Salim från Irak beklagade, att Sverige numera har - som hon sade - stängt dörren för flyktingar från hennes land. Familjen, där mannen före flykten var matematiklärare, bekymrade sig också över att sonen inte fått komma i en vanlig svensk skolklass utan gick kvar i en språkgrupp.
Där fanns också en palestinsk mamma med autistisk dotter, med en son kvar i Palestina och maken död i striderna. Och en annan familj från Irak, i spänd väntan sedan två och ett halv år på beskedet - få stanna, eller inte stanna?
"Visa mänsklighet"
Från samlingen på Tyska torget marscherade man till Hörsalsparken - med plakat och banderoller som "Alla människor är legala", "Försvara rätten till asyl" och "Barbro visa mänsklighet".
Talkör på talkör ropades ut under marschen genom stan, med många rim på empati, apati och amnesti.
De båda stora nej-partierna fick sig också ett maningens ord :"Sossar och moderater gå emot ert parti - ge oss nu flyktingamnesti".
Denna lördag var nu en landsomfattande manifestationsdag för kravet på amnesti, med demonstrationer på en lång rad orter.
Bakom Flyktingamnesti 2005 står sjukvårdspersonal, ungdomsarbetare, religiösa församlingar, ungdomsförbund, politiska organisationer, invandrarföreningar och enskilda. Mer än 100 organisationer har anslutit sig till kampanjen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!