Växande intresse för ormbunkar

I skuggtunnlar utanför Norrköping odlar trädgårdsmästare Henrik Morin ormbunkar. Inte sedan 1800-talet har intresset för de urgamla växterna med sina vackra flikiga gröna blad varit så stort. Henrik Morin är ensam i Norden om att odla så många olika sorter.

Under den skuggande väven hemma på gården vid bostaden söder om Norrköping odlar trädgårdsmästare Henrik Morin ormbunkar.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Under den skuggande väven hemma på gården vid bostaden söder om Norrköping odlar trädgårdsmästare Henrik Morin ormbunkar. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-09-12 06:00
Ormbunksodlingen är ett sidospår i hans egentliga verksamhet som trädgårdsrådgivare och trädgårdsmästare med gamla trädgårdar och parker som specialområde.
- Jag har ingen hemförsäljning, betonar han när han tar emot oss och visar de hundratals krukor med ca 60 sorters ormbunkar som står på gårdsplanen och i de långa tunnlarna täckta av grön skuggväv.
Däremot brukar han och hans sambo Anuschka finnas med på Färgargårdens höstmarknad och sälja ormbunkar där, så också i år. Hit hittar t o m amatörodlare och samlare från Stockholm, berättar Henrik Morin.
Själv deltog han nyligen i den första stora höstmässan under växtsäsong på Hågelby gård i Tumba utanför Stockholm med sina ormbunkar. Och nästa år kommer det att finnas en särskild avdelning på Billbäcks plantskola i Svärtinge utanför Norrköping med Morins sortiment av ormbunkar, liksom en visningsträdgård.
- Mitt mål är att bredda sortimentet i de vanliga trädgårdarna, säger Henrik Morin. Man kan göra något kul med skuggsidorna också.

<b>Den viktorianska tiden</b>
De flesta plantskolor kan erbjuda ett par sorters ormbunkar, men långt ifrån den variationsrikedom som fanns på 1800-talet, under den viktorianska tiden. Då såg man en exotism i de flikiga och krusbladiga växterna. På Bergianska i Stockholm anlades ormbunksgrottor som fortfarande finns kvar. Nu växer åter intresset för ormbunkar, bland trädgårdsamatörer och samlare. Trädgårdstidningarna börjar höra av sig till ormbunksodlare Morin.
- Här finns allt från den simplaste, träjon som finns i skogen, till knepiga sorter för entusiaster, säger Henrik Morin som inte vill kalla sig samlare.

<b>Bräken vid Strömmen</b>
En av de vanligare sorterna är strutbräken. Den får man se upp lite med, eftersom den sprider sig snabbt med utlöpare och täcker större ytor.
- Det är en klassiker. Det finns ett fantastiskt bestånd vid Strömmen, nära rododendronparken, säger Henrik Morin. Strutbräken är vacker när den rullar upp sig på våren.
Andra ormbunkar tar inte så mycket plats. Generellt ska de planteras på platser med skugga till halvskugga, gärna i en lite upphöjd väldränerad bädd.

<b>I grov kompostjord</b>
- Det är växter som tycker om humusrik jord. När man gör iordning jorden kan man tillföra grov, halvfärdig kompost där man kan se blad och bitar. Ormbunkarna får inte stoppas ner i lerjord, då drunknar de på vintern, det blir för blött.
- Brokig regnbågsbräken från Japan är en liten godbit som man sätter skyddat, ihop med andra växter, gärna någon mörk städsegrön växt, som skuggröna och hosta, funkia.
Ormbunkar förökas med de tusentals sporer som sitter under bladen, eller så kan man dela plantor. En fascinerande växt, intressant biologiskt, säger Henrik Morin.
- Det tar två år från spor till planta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om