Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det var bara några centimeter från katastrof"

För några veckor sedan var det nära att ett ställverk i Eksund höll på att slås ut av vattenmassor som var på väg att bryta igenom en invallning. Hur väl förberedda är kommunen för en sådan katastrof? Folkbladet sökte svar.

"Hade vattnet brutit igenom invallningen hade elen slagits ut för flera stora industrier", säger Lars Rydberg som bor vid Eksunds gård.

"Hade vattnet brutit igenom invallningen hade elen slagits ut för flera stora industrier", säger Lars Rydberg som bor vid Eksunds gård.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2024-03-20 05:00

För några veckor sedan var det extremt akut läge vid den invallning som finns för ett ställverk i Eksund. Vattnet var på väg att bryta igenom. Hade det hänt kunde stora delar av elförsörjningen för Norrköping påverkats. Nu blev det inte så illa. Lars Rydberg äger Eksunds gård och sitter med i styrelsen invallningsföretaget Herrebrokärrens IF. De är ansvariga för att hålla koll på invallningen vid Eksund.

undefined
Lars Rydberg berättade att det är över sjuttio år sedan som vattenståndet stod så högt i Eksund.

– Vattennivåerna har varit de högsta sedan 1951. Men nu har det vänt. Det var extremt kritiskt ett tag. Hade vattnet brutit igenom hade många stora industrier kunnat drabbas. Vi var oroliga för vad som skulle kunna hända. Det handlade bara om centimeter innan vattnet kunde bryta igenom, säger han.

undefined
"Hade vattnet brutit igenom invallningen hade elen slagits ut för flera stora industrier", säger Lars Rydberg som bor vid Eksunds gård.

Nu har den värsta faran blåsts över. Vattennivåerna har börjat sjunka så sakta och faran tycks vara över, för den här gången. Något som också bekräftas av Peter Asp från Vattenfall. Det är Vattenfall som äger ställverket i Eksund.

Men om vi backar lite nu. Vad hade hänt om det värsta hade inträffat? Och hur förberedda är Norrköpings kommun för att naturen kan slå ut infrastrukturen? Vi kontaktade Olof Carlsson som är avdelningschef för drift och underhåll i kommunen.

undefined
Olof Carlsson, kommunens avdelningschef för drift och underhåll. Han menar att Norrköping har god beredskap för extremväder. "Men vi jobbar med frågan hela tiden", säger han.

Han berättar att det finns en arbetsgrupp i kommunen som heter "Höga vattenflöden". I den sitter förutom Olof Carlsson alltifrån biträdande samhällsbyggnadsdirektören Anna Amrén, till säkerhetsstrateger, kommunens limnolog (expert på grundvatten) och enhetschefen för stadsmiljö. Det finns också en sammankallande i gruppen.

– Gruppen träffas med täta intervall och stämmer av läget utifrån olika perspektiv. Vi diskuterar och beslutar åtgärder utifrån iakttagelser, rapporter, flödesmätningar och prognoser, säger han.

undefined
Här är ett exempel från Eksund där vattenet tagit sig till platser där det inte brukar vara.

 Hur håller ni koll på att naturen inte slår ut infrastruktur?

– Under den här perioden gör vi egna regelbundna mätningar av vattennivåerna i strömmen för att bevaka utvecklingen. Det är Holmen som reglerar strömmen och ansvarar för att hålla sig inom beslutade nivåer. Vi gör också egna bevakningsrundor utöver den tillsyn våra entreprenörer utför.

undefined
Flera gångvägar har fått stängas av under våren pågrund av det höga vattenståndet.

Olof Carlsson menar att kommunen har haft bra koll på läget exempelvis när det gällde ställverket i Eksund

– Vi har haft en tät dialog med aktuell operatör om händelseutvecklingen. 

Han menar att det är svårt att säga hur många platser som är i riskzonen med mycket regn. Men det finns en kartläggning av platserna i kommunen.

– Norrköping ligger långt framme i arbetet kring analyser kopplat till olika former av klimatförändringar som såväl höga regnmängder som värmeböljor och stigande havsvattennivåer. 

undefined
Kartan visar några platser i Norrköping med risker vid långvarig nederbörd. Det går att läsa mer på https://norrkoping.se/boende-trafik-och-miljo/vatten-avlopp-dagvatten-och-avfall/oversvamningar om du är extra nyfiken.

Går det att bygga bort sådana platser? Hur jobbar ni med det?

– Särskilt i samband med större omdaningar av områden är detta en stor parameter. Som inre hamnen. Det görs även mindre åtgärder inbakat i det mer löpande arbetet. Bygger man exempelvis en lekplats passar man på att lösa dagvattenfrågan på ett nytt sätt, renoverar vi en väg centralt kan det, om motiverat, anläggas nya anordningar för dagvatten. 

undefined
Inre hamnen har identifierats som ett riskområde vid höga vattenflöden.

Han tillägger:

– Man ska också komma ihåg att det sällan är infrastruktur i form av vägar som är viktigast att skydda. Om något ska svämma över låter vi givetvis helst en grönyta stå under vatten. Men sedan gör det kanske mindre att en väg svämmar över några timmar än att ett hus förstörs, säger Olof Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!